Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.06.20
22861 11 Печатать

Нововведення Закону №466: Нові штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної і розрахунку коригування

Законом України від 16.01.2020 р. № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон № 466) вносяться зміни до статті 1201 ПКУ, якими передбачено застосування штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної (далі – ПН) і розрахунку коригування до податкової накладної (далі – РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі ЄРПН) .

Так, встановлено нові штрафи за невчасну реєстрацію в ЄРПН ПН/РК, в яких не зазначаються суми ПДВ, а саме:

- ПН/РК, складених на операції з постачання товарів/послуг, що звільняються від оподаткування ПДВ;

- ПН, складених на операції, що оподатковуються за нульовою ставкою;

- ПН, складених відповідно до п. 198.5 ПКУ у разі здійснення операцій, визначених підпунктами "а" - "г" цього пункту, та РК, складених до таких ПН;

- ПН, складених відповідно до ст. 199 ПКУ, та РК, складених до таких податкових накладних;

- ПН, складених відповідно до абз. 11 п. 201.4 ПКУ.

За порушення граничного строку реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН, на платника податку накладається штраф в розмірі 2 % обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 1020 гривень (п. 1201.1 ПКУ).

Крім цього, відсутність реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН, якщо це порушення зазначене в податковому повідомленні-рішенні (далі - ППР), складеному за результатами перевірки контролюючого органу, тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі 5 % обсягу постачання (без податку на додану вартість), але не більше 3400 гривень (п. 1201.2. ПКУ).

Тобто, під нові штрафи за невчасну реєстрацію в ЄРПН підпадають також і ПН/РК, в яких не зазначаються суми ПДВ. В таких випадках штрафи нараховуються у відсотках до обсягу постачання, встановлених Законом № 466.

При цьому слід враховувати, що згідно нового п. 73 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, якщо штрафи за порушення граничного строку реєстрації таких ПН та/або РК в ЄРПН, передбачені статтею 201 ПКУ, були нараховані протягом періоду з 1 січня 2017 року до 31 грудня 2019 року, але грошові зобов'язання за ними станом на дату набрання чинності Законом № 466 неузгоджені (відповідні ППР знаходяться в процедурі адміністративного або судового оскарження та грошові зобов'язання за ними не сплачено), то мають застосовуватися нові розміри штрафів, встановлені Законом № 466.

Контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку здійснює перерахунок суми штрафу і надсилає (вручає) такому платнику нове ППР. Попереднє ППР вважається скасованим (відкликаним).

Порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого для реєстрації всіх інших ПН та/або РК в ЄРПН, тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 10 до 50 % суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК в залежності від кількості календарних днів порушення строку реєстрації (п. 1201.1 ПКУ).

Відсутність реєстрації протягом граничного строку всіх інших ПН та/або РК в ЄРПН, про що зазначено в ППР, складеному за результатами перевірки контролюючого органу, - тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі 50 % суми податкових зобов'язань з ПДВ, вказаної у такій ПН та/або РК, або від суми ПДВ, нарахованого за операцією з постачання товарів/послуг, якщо ПН на таку операцію не складено (п. 1201.2 ПКУ).

Довідково: до внесення змін Законом № 466 штрафи за невчасну реєстрацію в розмірі від 10 до 50 % суми ПДВ, зазначеної в ПН/РК в залежності від кількості календарних днів порушення строку реєстрації, та в розмірі 50 % суми податкових зобов'язань з ПДВ (визначених при перевірці) не застосовувались за порушення граничного строку реєстрації лише до ПН, що не надавалися отримувачу (покупцю) та були складені на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою.

А штрафи, які б розраховувалися у відсотках до обсягу постачання по ПН/РК, в яких не зазначаються суми ПДВ, взагалі не були передбачені п. 1201.1 та п. 1201.2 ПКУ.

Нагадуємо, за порушення строків реєстрації ПН/РК у період карантину платників ПДВ не штрафуватимуть. 

По материалам ГУ ДПС у м. Києві

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юра Г.
04.06.20 07:53

Почему ещё не наказали мошенника , того, кто обманным путем пришел во власть. Или оно обещало повысить налоги. Тогда примите вибаченнч, Цікаво, чи має право на помилку жінка, що замість чоловіка відпустила товар.

Ответить
  • Євгеній
04.06.20 10:17

штрафи за 0 ПДВ, або звільнені це вже перебор. ПАПЄРЄДНІКИ відпочивають 

Ответить
  • 5
04.06.20 10:41

№22/097278-епВідмінити постанову КМУ від 11.12.2019 р. № 1165 про порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.  https://petition.president.gov.ua/petition/97278

Ответить
  • Татьяна
04.06.20 10:45

Неверно! Чего мелочиться.  Налогоплательщиков уже надо не штрафовать, а просто стрелять. Смотри и численность населения сократится и пенсии никому начислять не надо.

Ответить
  • Алена
04.06.20 11:23

Татьяна, полностью согласна, давайте уже сразу убивать, зачем так мучать людей, с  каждым  разом понимаешь, что работа в бухгалтером, особенно главным скоро будет просто не выгодной, денег платят мало, а ответственность все растет и растет, они могут ошибаться, а мы нет, нам за это уголовная ответственность, словно мы преступники, прям обделили государство не вовремя зарегистрировали нн с 0 НДС? В чем преступление? Где Савченко с гранатометом!!!

Ответить
  • Валентина
04.06.20 10:58

А можно по теме сделать таблицей было/стало. Что то вообще мало понятно что изменилось. Кроме льготного НДС. Статья 1201.1какой была, такой и осталась.

Ответить
  • Andrey
04.06.20 11:34

Штраф по ПДВ за несвоєчасну реєстрацію, або відсутність реєстрації ПН в яких відсутнє ПДВ...ви що, там вже зовсім з глузду з'їхали? Штраф має застосовуватись, коли є втрати бюджету, а не за повітря 

Ответить
  • Татьяна
04.06.20 12:37

Andrey
Это вы понимаете. А они учились в Англии. Им этого не постичь

Ответить
  • Andrey
04.06.20 15:43

Татьяна, В мене інколи складається таке відчуття, що там не всі третій клас в школі закінчили 

Ответить
  • Сергей
04.06.20 17:15

Во все мире реформы делаются для улучшения жизни, у нас для ее ухудшения.

Ответить
  • Алена
04.06.20 22:58

В нормальных странах законодатель делает все чтобы бизнес развивался и страна таким образом в т. ч. , благодаря этому у них нет чёрных касс, бешеных откатов, мизерных зарплат и нищенских пенсий, а вот у нас все да наоборот, наш законодатель бизнес просто уничтожает. Что госпада чиновники, денег МВФ уже на ваши зарплаты не хватает? Когда это все закончится? Сколько вам нужно чтобы вы людям дали нормально зарабатывать на свой кусок хлеба? Вы зажрались уже!!!!!!!! Сколько можно?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям