Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.04.23
9606 3 Печатать

Нарешті ДПС визнала, що ТТН не є первинним документом

Податківці у листі ДПС від 29.03.2023 р. № 525/ЗПІ/99-00-21-03-02-10 нарешті визнали, що товарно-транспортна накладна (далі - ТТН) не виступає документом, який містить інформацію для визначення об'єкта оподаткування ПДВ. Текст листа ДПС та коментар до нього наводить адвокат з податкових питань Михайло Пономарьов на свої сторінці у Facebook.

Єдина підстава для визначення об'єкта оподаткування ПДВ - господарська операція з постачання товарів (послуг), факт здійснення якої підтверджують первинні документи, які складають за правилами бухобліку. За результатами такої операції платник ПДВ - постачальник товарів (послуг) зобов'язаний скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН.

Також Верховний Суд, зокрема, в постанові від 02.03.2023 року у справі № 804/644/16 робить висновок, що наявність або відсутність ТТН та недоліки у їх оформленні не є підставою для висновків про безтоварність господарської операції з придбання або продажу ТМЦ, якщо інші дані свідчать про рух активів або зміни у зобов'язаннях платника податків.

Крім того, ТТН є доказом факту перевезення (переміщення) товару, тому є обов'язковими при оподаткуванні операцій за договорами саме перевезення, натомість факт передання товару та, відповідно, набуття права власності на нього має підтверджуватись видатковою накладною.

Сподіваємося, що податківці на місцях дослухаються до цих висновків і більше не скасовуватимуть податковий кредит через недоліку у заповненні ТТН або її відсутність.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • СержК
12.04.23 08:59

Сподіваємося?... на Чудо?... адвокати підприємства при підготовці матеріалів до суду (не Верховного) казали (і вимагали наявності), що навіть ці контори охоче приймають рішення на користь держави за відсутності таких документів (мова саме про кредит при поставці товарів, а не послуги з перевезення)... а Ви - податкова дослухається... Як їх покарають, якщо не дослухаються? Отож... А навіщо ж тоді така каламутня з майбутньою реєстрацію саме ТТН:...

Ответить
  • Елена
12.04.23 09:32

ЭТО ЛИСТ! а не закон! Сегодня написали, завтра переписали, а послезавтра - отозвали...
И давайте не забывать, что этот ответ, похож как индивидуальная консультация... а значит для всех не подходит.
Господа, пишите письма, как говорит НЕуважаемый Гетманцев

Ответить
  • Світлана
12.04.23 11:53

Так вони ж ще у Мінфіна запитали, а Мінфін зараз напише...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям