Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.02.16
4794 8 Печатать

Розрахунок коригування до податкової накладної, виписаної на попередню оплату, якщо при митному оформленні товарів змінено код УКТ ЗЕД

   Фахівців ДФСУ запитали: якою датою складається розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на суму попередньої оплати за операцією з постачання товарів, які будуть ввезені на митну територію України, якщо під час митного оформлення таких товарів їх коди змінено згідно з УКТ ЗЕД?
   
   У відповіді податківці зауважили, що згідно з п. 187.1 ст. 187 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ) датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:
   
    а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;
   
    б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.
   
    Згідно з п. 201.4 ст. 201 ПКУ податкова накладна складається у день виникнення податкових зобов’язань продавця.
   
    Відповідно до п. 192.1 ст. 192 ПКУ якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних.
   
   Розрахунок коригування до податкової накладної складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.
   
   Тобто у разі зміни номенклатури постачання товарів продавець в обов’язковому порядку повинен скласти розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної, до якої вносяться зміни, на товари, кількість (вартість) яких зменшується, та зазначається інформація про товари, які постачаються на їх заміну.
   
   Згідно з п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 № 957, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 13.10.2014 за № 1235/26012, зі змінами та доповненнями, у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, відповідно до ст. 192 ПКУ постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.
   
   Таким чином, за операцією з постачання ввезенних на митну територію України товарів (за які отримано попередню оплату) у разі зміни кодів УКТ ЗЕД під час митного оформлення таких товарів, розрахунок коригування до податкової накладної складається на дату їх митного оформлення.
   
   
По материалам Категорія 101.07 2ЗІР"

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Kos
03.02.16 08:22

Ну это же бред. Какое отношение дата таможенного оформления имеет к корректировке

Ответить
  • Оля
03.02.16 08:36

Фигня. Мы оплатили товар посреднику, он не импортер, изменили код ему, он нам, извините даты ГТД не сообщили

Ответить
  • Тетяна
03.02.16 08:43

Не реально відслідкувати коди УКТ ЗЕД, коли ідуть тисячі позицій. Розрахунок коригування все рівно нульовий, тому при відписанні товару покупцю, коли вже точно відомо, що він купляє, найкращий варіант дати коригування. А зі своїми консультаціями спочатку попробували б на практиці це зробити, а тоді писати, чи у них завдання як найбільше ускладнити нам життя?

Ответить
  • Налог на недвижимость
03.02.16 08:51

Вполне разумный подход. Это похоже на пересмотр цены договора. Например, по договору была предоплата. Ее закрывали поставками несколько месяцев по фиксированной договорной цене. В текущем месяце произошло нечто, что заставило пересмотреть фиксированную цену. Было подписано соглашение о новой цене. Бухгалтер, на дату подписания доп.соглашения, составляет нулевую корректировку на остаток незакрытой предоплаты, где сторнирует количество по старой цене и добавляет количество по новой. Здесь тот же принцип: до момента получения ГТД нет кода верного УКТЗЕД.

Ответить
  • 123
03.02.16 09:06

Править любой ценой, даже через пятую точку.

Ответить
  • Валентина
03.02.16 11:14

Поддерживаю Kos Это бред. НО выписываются по событию, корректировке- также необходимо событие. Получение поставщиком товара и ГТД не есть факт взаимоотношения с покупателем. Т.е. событие отсутствует. Да, когда идет отгрузка, вот и получается что присутствует изменение номенклатуры

Ответить
  • ЧЧ
03.02.16 11:40

Если рассматривать, что поставщик - это прямой импортер, продает покупателю эксклюзивный товар и под конкретного одного покупателя - тогда такое разъяснение имеет место. Но когда завозится товар несколькими партиями, в процессе растаможки может измениться как название так и его код, то на дату ГТД поставщик не будет знать кому из покупателей отгрузится товар с новым названием, а кому со старым. в таком варианте - действительно бред.

Ответить
  • Оксана
03.02.16 11:53

Kos +100%. Т.к. пока товар будет отгружен, может быть импорт нескольких партий. А как мы знаем, коды могут меняться из партии в партию.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям