Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


Бухгалтер 911, декабрь, 2021/№49
Печатать

Бухгалтери, здебільшого, люди консервативні, але й вони охоче переходять на IT-платформу, яка полегшує їхню працю

В українських бухгалтерів є свій професійний жарт. Вони кажуть, що напередодні Нового року всі нормальні люди ходять з друзями в лазню, а бухгалтери «паряться» над тим, як і де знайти нові рахунки для сплати податків. А ще, лише бухгалтер в січні кожного року живе на два роки: один закриває — інший в роботі, що нерідко супроводжується за різними законами. А переважна більшість новацій приймається народними обранцями майже регулярно «під ялинку». І коли всі люди святкують Новий рік — бухгалтери вивчають законодавчі новації. Саме тому бухгалтери відносять себе до категорії консервативних людей, які не дуже люблять будь-які зміни, оскільки втомлюються від постійних нововведень, які потрібно не лише знати та пам’ятати, за ними потрібно вміти працювати, що в наших реаліях не завжди можливо й загрожує штрафонебезпечними ситуаціями.

Про те, з якими проблемами стикаються українські бухгалтери та як їм вдається втримати в голові всі зміни податкового законодавства та багато чого іншого, а також про те, як бухгалтерам може допомогти нова IT-платформа ми попросили розповісти керівницю Центру бухгалтерської аналітики компанії ЛІГА:ЗАКОН Галину Зубар:

«Ключові питання бухгалтерії: ведення бухгалтерського й податкового обліку та подання фінансової та податкової звітності. Наприклад, ПДФО, Військовий збір та ЄСВ тягнуть за собою не лише питання подання відповідної звітності, а й питання правильності нарахування заробітної плати, відпусток, лікарняних тощо. Сюди ж додайте ведення кадрової документації, бо не завжди на підприємстві є кадровик. Отримання ліцензій також не обходиться без участі бухгалтера. Якщо говорити про ПДВ, то тут мова не лише про звітність, сюди ж відносяться й питання реєстрації в ЄРПН податкових накладних та реєстрація розрахунків коригування, підготовки документації у разі зупинки їхньої реєстрації.

Серед непростих завдань і питання застосування РРО/ПРРО, оскільки чинне законодавство в цій частині прописано не зовсім чітко, що дає ДПС трактувати окремі норми на свій лад. І «своя думка» може дорого коштувати підприємству, а винним буде, як завжди — бухгалтер. А ще переважна більшість бухгалтерів має не лише знати МСФЗ, а й вміти працювати за ними. Не менш складним і важливим завданням, яке теж має виконати бухгалтер — оптимізація податкового навантаження (прим. авт.: не плутати з ухиленням від сплати податків!!) Крім того, наразі не всі можуть дозволити юриста, тож договірна робота за «замовчуванням» переходить до бухгалтера. Та навіть якщо й є юрист, бухгалтер в договірній роботі теж бере участь оскільки тут напряму задіяне питання оподаткування, яким саме бухгалтер володіє найкраще. Наразі бухгалтери відслідковують і судову практику з тих чи інших проблемних питань, оскільки беруть участь поряд із адвокатами в судових засіданнях. Податкові перевірки також не обходяться без участі бухгалтера і це вимагає теж певних знань і навиків.

І от безліч таких питань бухгалтер повинен поєднувати у своїй роботі. Щоб мати для цього всю необхідну інформацію, бухгалтери, ще донедавна використовували різноманітні спеціалізовані ЗМІ. Передплачували, як правило, одразу декілька різних видань, щоб знати точку зору різних експертів. Аби отримати необхідну інформацію вони відвідують практикуми, семінари і вебінари. З появою соціальних мереж почали звертатися до експертів та колег у групах в соцмережах. І все це заради того, щоб отримати відповіді на свої запитання.

Отже, коли ми окреслили основний масштаб інформації, яку має тримати постійно в голові бухгалтер, я розповім в чому користь для них від IT-платформи LIGA360.

Роз’яснення експертів. Якщо раніше заради цього бухгалтери передплачували різні ЗМІ, відвідували різні професійні сайти, то наразі з LIGA360 вони налаштовують стрічку новин саме з тих джерел, яким довіряють найбільше та отримують інформацію для роботи саме за тим напрямом,, з яким вони постійно працюють. Завдяки тому, що IT-платформа має у своєму складі декілька інтерактивних видань: БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, Інтерактивна бухгалтерія та Вісник МСФЗ, бухгалтери отримують не лише якісну та глибоку аналітику від експертів ЛІГА:ЗАКОН, а й можливість задати запитання експертам, якщо у цьому є потреба.

Наприклад, якщо бухгалтер ніколи раніше не стикався з ситуацією «автомобіль на підприємстві», він має можливість звернутися до тематичних добірок із цього питання і отримати повний спектр інформації.

Подання звітності — важливий момент у роботі бухгалтера. Звичайно, дати подання звітності можна запам’ятати як день народження близької людини, але не факт, що їх не можна забути у вирії інформації. На платформі LIGA360 щось забути практично неможливо. Тут є зручний календар з термінами сплати податків та подання відповідної звітності. Він розміщенийна Головному екрані комп’ютера кожного бухгалтера, тому завжди під рукою, точніше перед очима. А форми і бланки податкової звітності завжди в актуальному стані в сервісі REPORT, який надає можливість подання звітності онлайн та відслідковувати етапи її проходження. З допомогою цього ж сервісу легко вирішується питання реєстрації податкових накладних день у день.

Сплата податків — не менш важливе питання в роботі бухгалтерії. Тут уже згадувався жарт, що всі нормальні люди напередодні Нового року йдуть з друзями влазню, а бухгалтер —шукає нові рахунки для сплати податків. І це правда. Рахунки у нас змінюються щороку і завжди викликає стрес у бухгалтерів. Але в тих, хто користується LIGA360 таких проблем не виникає, оскільки всі актуальні рахунки завжди під рукою і в один клік можна зайти і переглянути, що змінилося саме за твоїми рахунками та сплатити податок за вірними реквізитами .

Звірка розрахунків з бюджетом. Також важливе питання. І тут знову на допомогу приходить LIGA360. На Головному екрані, якої знаходиться віджет звірки рахунків з бюджетом. Якщо завантажити власний електронний ключ, то система надасть звіт за ваше підприємство — які сплати відбулися, які ще не пройшли. Можна провести цю звірку безпосередньо у віджеті на Головному екрані LIGA360.

Маленькі, але дуже потрібні помічники: калькулятор індексації зарплати, калькулятор відпусток у LIGA360 дозволяють завжди прорахувати і перевірити себе.

Перевірки компанії — це окрема тема для бухгалтера. Знати графік перевірок власної компанії, поставити на моніторинг всю інформацію, яка потрібна, вміти підготуватися до перевірок, знати як діяти в тій чи іншій ситуації також можна за допомогою LIGA360. Вся інформація щодо графіку перевірок та як діяти, до чого готуватися при перевірках того чи іншого контролюючого органу — все є в LIGA360.

Перевірка контрагентів. Якщо підприємство укладає важливі угоди, то звісно, потрібно звернути увагу на свого потенційного контрагента.. За допомогою сервісу CONTRAGENT, який є в IT-платформі можна отримати всю необхідну інформацію про такого контрагента, аби після укладання договору не виникло проблем. Навчання та підвищення кваліфікації для бухгалтера є дуже важливим, не лише отримати відповіді на ті питання, які виникають у нього в робот, а й підвищувати свою кваліфікацію, аби впевнено працювати й отримувати за свою роботу достойну оплату. і. Завдяки LIGA360 і вебінарам від Академії ЛІГА:ЗАКОН бухгалтер завжди може не лише підвищити свою кваліфікацію, а й просто прослухати вебінар на на потрібну тему й отримати детальні відповіді та роз’яснення на свої запитання».

Фахівці компанії ЛІГА:ЗАКОН зазначають, що LIGA360 має великі можливості не лише для окремого фахівця, переваги IT-платформи стають особливо відчутними під час її командного використання.

Говорить продуктова директорка ЛІГА:ЗАКОН Ольга Таранова:

«Завдяки тому, що IT-система об’єднала можливості окремих продуктів ЛІГА:ЗАКОН, які мають взаємозв’язок, а окремі фахівці і цілі топ-команди і компанії загалом отримують набагато більше можливостей в роботі з різною інформацією, це дає можливість бізнесу озирнутися на всі 360 градусів і зрозуміти, з якого боку очікувати загрози та діяти на випередження, а не чекати форс-мажорних обставин, а потім думати, як з ними боротися. Наприклад, змінюються якісь питання правого поля щодо оподаткування. Одразу система про це сигналізує і вже цю інформацію знає керівник компанії, юридичний відділ, фінансовий і бухгалтерія. І всі синхронно можуть реагувати на ці зміни».

Дійсно, особливість LIGA360 в її універсальності та всеосяжності, про що свідчить цифра 360, натякаючи на те, що охоплює всі аспекти бізнесу та дозволяє уникнути широкого кола ризиків, зокрема, репутаційних. Для цього IT-система збирає дані із понад 400 відкритих реєстрів та джерел, обробляє і аналізує 1,7 млн нормативно-правових актів та аналітичних матеріалів, 6,8 млн досьє на компанії і ФОП України, 96 млн судових рішень, понад 20 тисяч медіа.

Розповідає комерційна директорка ЛІГА:ЗАКОН Анна Мороз:

«Наших клієнтів, які зацікавилися IT-платформою LIGA360 зазвичай цікавить два питання: чи користуємось ми самі цією платформою і яка її ціна. На це можу їм сказати, що більше року керівники та спеціалісти нашої компанії використовують LIGA360 у своїй повсякденній діяльності і перебувають у захваті від можливостей IT-системи, яка комплексно вирішує потреби моніторингу, систематизації, впорядкування інформаційних потоків навколо компанії. А щодо ціни, то придбати її зараз, в період святкування 30-річчя компанії ЛІГА:ЗАКОН вдвічі вигідніше, ніж потім»

На сьогоднішній день до окремих продуктових рішень від ЛІГА:ЗАКОН вже долучились понад 160 тисяч користувачів різних рівнів, а разом із партнерськими проєктам, в яких є інтеграція з рішеннями компанії ЛІГА:ЗАКОН, ця цифра становить близько 360 тисяч різноманітних фахівців, серед яких практично усі органи виконавчої та судової влади.

Ознайомитися та замовити LIGA360 — liga360.ua

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям