Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


Бухгалтер 911, март, 2022/№12
Печатать

Регулювання цін на соціально значущі товари: новини від КМУ

Томашпольский Сергей, налоговый эксперт
КМУ дещо модернізував питання регулювання цін на соціально значущі товари. Що змінилося?

Мова про постанову КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 р. № 341 і від 9 грудня 2020 р. № 1236» від 18.03.2022 № 311 (далі — постанова № 311). Набуває чинності з дати опублікування.

Оновлений перелік

Оновлений Перелік товарів, що мають істотну соціальну значущість1 з урахуванням змін виглядає наступним чином:

1 Затверджений постановою КМУ «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення» від 22.04.2020 № 341.

Перелік з урахуванням змін

Коментар

Крупа гречана

Цукор-пісок

Борошно пшеничне вищого сорту

Макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту)

Молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці)

Хліб житньо-пшеничний

Яйця курячі категорії С1

Птиця (тушка куряча, четвертина тушки курячої)

Раніше було — Птиця (тушка куряча)

Вода мінеральна негазована

Масло вершкове жирністю 72,5 відсотка

Природний газ

Електрична енергія

Бензин марки А-92

Бензин марки А-95

Дизельне пальне

Батон

Олія соняшникова рафінована

Раніше було — Олія соняшникова

Примітка. До зазначених у цьому переліку продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість, належать товари вітчизняного виробництва, крім товарів, маркованих як органічна продукція

Раніше такої умови не було

Тобто до птиці віднесено і четвертину тушки курячої. Соціальну значущість має лише олія соняшникова рафінована, а не будь-яка олія соняшникова. З усіх перелічених вище продовольчих товарів (тобто продукти харчування/ вода) соціальну значущість мають лише товари вітчизняного виробництва. Продовольчі товари, марковані як органічна продукція, у будь-якому разі соціальну значущість не мають.

Нові нюанси декларування підвищення ціни

Нагадаємо, що означає потрапляння в список соціально значущих товарів. Зокрема те, що поки діє карантин їх роздрібний продавець повинен заздалегідь декларувати підвищення роздрібної ціни2 на такі товари (окрім випадку збільшення ціни внаслідок закінчення строку дії знижки або зменшення ціни) при підвищенні:

2 Роздрібна ціна — «кінцева» ціна з урахуванням ПДВ.

— на 5 % і більше, але менше 10 % — за 3 дні до початку її застосування3;

— на 10 % і більше, але менше 15 % — за 14 днів до початку її застосування3;

— на 15 % і більше — за 30 днів до початку її застосування3.

3 Без урахування дня декларування.

Порядок такого декларування детально прописано у Порядку № 3414.

4 Порядок декларування зміни роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, і товари протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затверджений постановою КМУ від 22.04.2020 № 341.

Згідно з п. 3 Порядка № 341 декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється суб’єктом господарювання щодо об’єкта (закладу) роздрібної торгівлі .

А з урахуванням змін з постанови № 311 , що коментується, у разі встановлення суб’єктом роздрібної торгівлі однакової ціни на один і той самий товар в усіх або кількох об’єктах (закладах) роздрібної торгівлі, що йому належать, декларування зміни роздрібних цін може здійснюватися за усіма/кількома об’єктами (закладами) роздрібної торгівлі в цілому або за кожним об’єктом (закладом) торгівлі окремо.

Роздрібна торговельна надбавка

Також на період карантину щодо більшої частини перелічених товарів встановлений граничний рівень торговельної надбавкидля роздробу5.

5 Деталі знайдете у наших статтях: «Регулювання цін на соціально значущі товари» (журнал «Бухгалтер 911», 2022, № 3), «Держрегулювання цін: як не помилитися при розрахунку надбавки?» (журнал «Бухгалтер 911», 2022, № 4).

Так от маємо деякі зміни щодо продовольчих товарів. Регулювання на період дії карантину (але тепер не довше ніж до 30.04.2022) виглядає наступним чином:

Товари вітчизняного (!) виробництва (за виключенням товарів, маркованих як органічна продукція):

Граничний рівень торговельної надбавки (націнки). Стосується лише роздрібної торгівлі

Борошно пшеничне вищого сорту

не більш як 10 % з урахуванням рекламних, маркетингових послуг, послуг з підготовки, обробки, пакування, інших послуг, пов’язаних з реалізацією відповідних товарів кінцевому споживачу

Молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці)

Хліб житньо-пшеничний

Яйця курячі категорії С1

Птиця (тушка куряча, четвертина тушки курячої)

Батон

Олія соняшникова рафінована

Тобто дещо скорочено сам перелік товарів, щодо яких застосовується регулювання рівня торговельної надбавки.

Також вже прямо не названо базу, від якої береться надбавка (раніше — оптово-відпускна ціна), а у переліку послуг, витрати на які входять до надбавки, вже прямо не згадано логістичні послуги. Втім формулювання кабміну досить нечітке6, щоб стверджувати, що у плані розрахунку надбавки щось змінилось. Зокрема, не візьмемося стверджувати, що вартість логістичних послуг можна тепер винести «за дужки» 10 відсотків.

6 На що ми звертали увагу у статті «Держрегулювання цін: як не помилитися при розрахунку надбавки?» (журнал «Бухгалтер 911», 2022, № 4).

На закінчення — щодо можливих перевірок виконання перелічених вище вимог. На днях з’явилась постанова КМУ «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» від 13.03.2022 № 303. Так от згідно неї:

— припиняється проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду на період воєнного стану;

— протягом періоду воєнного стану дозволяється здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) в окремих сферах, зокрема щодо запобігання неконтрольованому зростанню цін на товари, які мають істотну соціальну значущість, виключно на підставі рішення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у відповідній сфері, за наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави.

Тобто позапланова перевірка виконання перелічених вище вимог можлива.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям