Отключить рекламу

при подписке на рассылку
661 Печатать

Група 13 Шелак природний неочищений; камеді, смоли та інші рослинні соки і екстракти

Примітка:

 

1. До товарної позиції 1302 включаються серед інших (inter alia) екстракти солодки (локриці), пірет­руму, хмелю, алое та опіуму.

 

До цієї товарної позиції не включаються:

(а) екстракт солодки (локриці), який містить більш як 10 мас. % цукрози або поданий у вигляді кондитерських виробів (товарна позиція 1704);

(b) екстракт солодовий (товарна позиція 1901);

(c) екстракти кави, чаю або мате (парагвайського чаю) (товарна позиція 2101);

(d) рослинні соки і екстракти, що входять до складу спиртових напоїв (група 22);

(e) натуральна камфора, гліциризин та інші продукти товарної позиції 2914 або 2938;

(f) концентрати з макової соломки, що містять не менш як 50 мас. % алкалоїдів (товарна позиція 2939);

(g) медикаменти товарної позиції 3003 або 3004 і реактиви для визначення групи або елементів крові (товарна позиція 3006);

(h) екстракти дубильні або фарбувальні (товарна позиція 3201 або 3203);

(ij) ефірні олії, конкрети, абсолюти, резиноїди, екстраговані ефірні олії, водні дистиляти чи водні розчини ефірних олій або готові продукти, вироблені на основі ароматичних (запашних) речовин, які використовуються для виробництва напоїв (група 33); або

(k) натуральний каучук, балата, гутаперча, гваюла, чикл або аналогічні природні смоли (товарна позиція 4001).

 

Пояснення до товарної позиції 1301:

 

1301

Шелак природний, неочищений; природні камеді, смоли, гумiсмоли та живиці (наприклад, бальзами):

1301 20 00 00

- гумiарабiк

1301 90 00 00

- iншi

 

(І) Шелак природний, неочищений.

 

Це смоляниста речовина, яка утворюється на деяких видах тропічних дерев комахою, що відноситься до тої ж родини, що і кошеніль та хермес.

 

Найбільш важливими комерційними видами неочищеного природного шелаку є:

 

(А) Штоклак, що звичайно складається з гілок, на яких відкладений шелак більш-менш товстим шаром; він темно-червоного кольору і є найбільше інтенсивно пофарбованим видом неочищеного природного шелаку.

 

(В) Зернистий шелак, подрібнений неочищений природний шелак, відокремлюваний від гілок звичайно промиванням, при якому видаляється частина його фарбувальної речовини.

 

(С) Шелак, також відомий як шаруватий, пластинчастий або сляблак, який одержують плавленням і фільтрацією, що очищає його. Він має вигляд тонких склоподібних пластівців бурштинового або червонуватого кольору. Аналогічний продукт у формі дисків відомий як "дископодібний шелак".

 

Цей вид шелаку використовується здебільшого для приготування лаків, в електротехнічній промисловості та для виробництва сургучу.

 

(D) Залишковий шелак (або шелак-гарнет), який одержують із залишків виготовлення шелаку.

 

Неочищений природний шелак може бути знебарвлений або вибілений та іноді може бути поданий у вигляді скручених мотків.

 

Сік деяких східних дерев, який утворює на повітрі стійку плівку (відомий як "китайський" чи "японський" лак), не включається (товарна позиція 1302).

 

(II) Природні камеді, смоли, гумiсмоли та живиці (наприклад, бальзами)

 

Природні камеді, смоли, гумісмоли та живиця є виділеннями рослин, які можуть тверднути на повітрі. Між цими термінами найчастіше не роблять відмінностей. Ці продукти мають такі відмітні ознаки:

 

(А) Справжні камеді не мають запаху, смаку і більш-менш розчиняються у воді, утворюючи клейкі речовини. Вони горять без плавлення і запаху.

 

(B) Смоли не розчиняються у воді, мають слабкий запах, є поганими провідниками електричного струму і набувають негативного заряду. Під час нагрівання вони стають м'якше і плавляться більш-менш повністю, під час спалювання горять, утворюючи полум'я, що коптить і властивий запах.

 

(C) Гумісмоли, як видно з їхньої назви, складаються з природних сумішей камеді та смол у різних пропорціях і тому частково розчинні у воді; звичайно мають різкий властивий запах і смак.

 

(D) Живиця складається зі смол з високим змістом ефірних олій. Бальзами – це живиця, яка має високий вміст бензойних і коричних сполук.

 

Основними продуктами є:

 

(1) Гуміарабік (з різних акацій) (іноді називаний також нільською, аденською чи сенегальською камеддю); трагакант (одержуваний з деяких різновидів Astragalus); камедь басра; анакардинова камедь (камедь з горіхоплідного дерева кеш’ю); індійська камедь; деякі так звані “тубільні” камеді з різних видів Rosaceae, таких дерев як вишня, слива, абрикос, персик або мигдаль.

 

(2) Живиця свіжа (у рідкому вигляді) із сосни (включаючи скипидар), ялиці чи інших хвойних дерев (сира або очищена), а також смола хвойних (ялинова смола і т.п.), яка висихає у разі надрізу на дереві та містить рослинні домішки.

 

(3) Копал (індійський, бразильський, конголезький і т.п.), включаючи викопний копал; смола каурі; дамара; мастикс; елеми; сандарак; "драконова кров" (червона смола драконова дерева).

 

(4) Гумігут; гуміамоніак; асафетида; скамоній; еуфорбій (сік молочаю смолоносного), гальбан (камедь-смола рослин видів роду Ferula); смола опопанаксу; ладан (фіміам); мирра; акароїд; смола гваякового дерева.

 

(5) Бензоїн смоляний; стиракс, або сторакс (твердий чи рідкий); толуанський бальзам; перуанський бальзам; канадський бальзам; копайський бальзам; бальзам мекка; тапсиєвий бальзам.

 

(6) Конопельна смола (сира чи очищена), одержувана з конопель. (Ця смола є наркотичним засобом – див. перелік наприкінці групи 29).

 

Включені до цієї товарної позиції природні камеді, смоли, гумісмоли та живиця можуть бути неочищеними, промитими, очищеними, знебарвленими, подрібненими або у вигляді порошку. Однак ці продукти, піддані обробленню водою під тиском, мінеральними кислотами або тепловій обробці, не включаються до цієї товарної позиції; наприклад: камеді та гумісмоли, перетворені у водорозчинну форму шляхом оброблення водою під тиском (товарна позиція 1302), камеді, перетворені в розчинну форму обробленням сірчаною кислотою (товарна позиція 3506), і смоли, піддані тепловій обробці для перетворення їх у форму, розчинну в оліях, що висихають (товарна позиція 3806).

 

До цієї товарної позиції не включаються:

 

(а) бурштин (товарна позиція 2530);

 

(b) лікарські засоби, що містять природні бальзами, та різні готові лікарські засоби, відомі як бальзами (товарна позиція 3003 або 3004);

 

(c) шелак фарбувальний, фарбувальна речовина, що витягається з шелаку (товарна позиція 3203);

 

(d) резиноїди (екстраговані з продуктів цієї товарної позиції) та екстраговані ефірні олії (товарна позиція 3301);

 

(e) талова олія (іноді відома як "рідка каніфоль") (товарна позиція 3803);

 

(f) живичний скипидар (товарна позиція 3805);

 

(g) каніфоль, смоляні кислоти, каніфольний спирт, каніфольні олії, резинати, каніфольний пек, пивний пек та аналогічні готові продукти на основі каніфолі (група 38).

 

Додаткові пояснення до товарної категорії:

 

1301 20 00

 

Гуміарабік (або камедь акації чи сенегальська камедь) являє собою шматки жовтуватого або червонуватого кольору, прозорий, розчиняється у воді, але не в спирті.

 

Пояснення до товарної позиції 1302:

 

1302

Соки і екстракти рослинного походження; пектинові речовини, пектинати і пектати; агар-агар та iншi клеї і загусники рослинного походження, видозмiненi або невидозмiненi:

 

- соки і екстракти рослинного походження:

1302 11 00 00

- - опіум

1302 12 00 00

- - із солодки (локрицi)

1302 13 00 00

- - з хмелю

1302 19

- - iншi:

1302 19 05 00

- - - живиця ванiльна

1302 19 80 00

- - - iншi

1302 20

- пектинові речовини, пектинати і пектати:

1302 20 10 00

- - сухі

1302 20 90 00

- - iншi

 

- клеї і загусники рослинного походження, видозмiненi або невидозмiненi:

1302 31 00 00

- - агар-агар

1302 32

- - клеї і загусники з плодів і насіння рiжкового дерева або з насіння циамопсиса, або гуара, видозмiненi або невидозмiненi:

1302 32 10 00

- - - з плодiв або насіння рiжкового дерева

1302 32 90 00

- - - з насiння циамопсиса, або гуара

1302 39 00 00

- - iншi

 

(A) Соки і екстракти рослинного походження.

 

До цієї товарної позиції включаються соки та екстракти (рослинні продукти, звичайно одержувані під час природного випотівання, надрізання або екстракцією розчинниками) за умови, що вони не включені в більш конкретні товарні позиції УКТЗЕД (див. список винятків наприкінці пункту А Пояснень до цієї товарної позиції).

 

Ці соки та екстракти відрізняються від ефірних олій, резиноїдів та екстрагованих ефірних олій товарної позиції 3301 тим, що крім летких складових із запахом містять у більших кількостях інші рослинні речовини (наприклад, хлорофіл, танін, гіркі складові, вуглеводи та інші екстрактивні речовини).

 

Соки та екстракти, розглянуті тут, включають:

 

(1) Опіум, сушений сік незрілих коробочок маку (Papaver somniferum), одержуваний надрізанням або екстракцією з стебел чи насіння коробочок. Звичайно буває у вигляді кульок або коржів різних розмірів і форм. Однак концентрати із макової соломки, що містять не менш як 50 мас.% алкалоїдів, не включаються в цю товарну позицію (див. Примітку 1 (f) до цієї групи).

 

(2) Екстракт солодки, або локриці, одержуваний екстракцією з висушених коренів рослини родини Leguminosae (Glycyrrhiza glabra (солодка гола) гарячою водою під тиском з наступним концентруванням. Може бути у вигляді рідини, блоків, шматочків, паличок, коржів або порошку. (Сік солодки, який містить більше 10 мас. % сахарози або поданий у вигляді кондитерського виробу, незалежно від вмісту цукру, не включається, див. товарну позицію 1704).

 

(3) Екстракт хмелю.

 

(4) Екстракт піретруму, одержуваний переважно з квіток різних різновидів (наприклад, Chrysanthemum cinerariaefolium (далматська ромашка) екстракцією органічними розчинниками, такими як н-гексан або "петролейний ефір".

 

(5) Екстракти з коренів рослин, що містять ротенон (деріс, кубе, тимбо, барбаско і т.п.).

 

(6) Екстракти та настоянки будь-якої рослини роду Cannabis (конопель).

 

Смола рослин роду Cannabis, неочищена або очищена, не включається (товарна позиція 1301).

 

(7) Екстракт женьшеню, одержуваний водяною чи спиртовою екстракцією, розфасований чи не розфасований для роздрібного продажу.

 

Суміші екстракту женьшеню з іншими інгредієнтами (наприклад, лактозою чи глюкозою), використовувані для приготування женьшеневого "чаю" або напоїв, не включаються (товарна позиція 2106).

 

(8) Алое, згущений сік з дуже гірким смаком, одержуваний з декількох різновидів рослин з тією самою назвою (родина Liliaceae).

 

(9) Подофіл, смолиста речовина, яку екстрагують спиртом із сушених кореневищ Podophyllum peltatum (подофіл щитковидний).

 

(10) Кураре, водяний екстракт з листя і кори різних рослин роду Strychnos.

 

(11) Екстракт квасії, одержуваний з деревини квасії гіркої – чагарникової рослини з родини Simaroubaceae, яка росте в Південній Америці.

 

Квасин, основний гіркий екстракт з деревини квасії гіркої, є гетероциклічною сполукою товарної позиції 2932.

 

(12) Інші медичні екстракти, наприклад, беладони, крушини, жостеру, часнику, тирличу, ялапи, хінного дерева, ревеню, сасапарили сизої, тамаринду, валеріани, соснових бруньок, коки, колоцинта, щитника (папороті) чоловічого, гамамеліса віргинського, блекоти, ріжка жита.

 

(13) Манна, твердий солодкий сік, одержуваний під час надрізання з деяких різновидів ясена.

 

(14) Пташине молоко, в’язка і тягуча клейка речовина зеленуватого кольору, екстрагована з ягід омели або з гостролиста.

 

(15) Водяний екстракт із м'якоті касії. Боби касії та м'якоть касії, проте, не включаються (товарна позиція 1211).

 

(16) Гум-кіно або кіно, сік деяких тропічних рослин, що загустів, який застосовують під час дублення та в медицині.

 

(17) Японський (або китайський) лак (натуральний лак), сік, одержуваний під час надрізання деяких видів чагарнику, відомого як уруші, який росте на Далекому Сході (наприклад, Rhus vernicifera). Використовується для покриття або прикраси різних виробів (підносів, скриньок і т.п.).

 

(18) Сік папаї, сушений чи несушений, але неочищений, як фермент папаїн. (Агломеровані кульки латексу можна розглянути під мікроскопом). Папаїн не включається (товарна позиція 3507).

 

(19) Екстракт коли, одержуваний з горіхів коли (насіння різних видів Cola, наприклад, Cola nitida) і використовуваний переважно для виробництва напоїв.

 

(20) Екстракт шкаралупи горіхів кеш’ю. Полімери з рідкого екстракту шкаралупи кеш’ю, проте, не включаються (товарна позиція 3911).

 

(21) Живиця ванілі (іноді помилково відома як "резиноїд ванілі" або "екстракт ванілі").

 

Соки звичайно бувають згущеними або твердими. Екстракти можуть бути в рідкому, пастоподібному або твердому вигляді. "Настоянки" – це екстракти, розчинені в спирті, за допомогою якого вони витягаються. Так звані "рідкі екстракти" – це розчини екстракту, наприклад, у спирті, гліцерині чи мінеральній олії. Настоянки та рідкі екстракти звичайно стандартизовані (наприклад, екстракт піретруму може бути стандартизований шляхом добавлення мінеральних олій для одержання торговельних сортів зі стандартним вмістом піретринів, наприклад, 2 %, 20 % чи 25 %). Тверді екстракти одержують шляхом випарювання розчинника. У деякі екстракти додають інертні речовини для полегшення їхнього перетворення в порошок (наприклад, в екстракт беладони додають порошок гуміарабіка) або для одержання стандартного дозування (наприклад, в опіум додають визначену кількість крохмалю для одержання продукту, що містить відому порцію морфіну). Додання таких речовин не впливає на включення до цієї товарної позиції цих твердих екстрактів.

 

Екстракти можуть бути простими або складними. Прості екстракти одержують після оброблення лише одного виду рослини. Складні екстракти одержують або змішуванням простих екстрактів, або шляхом оброблення суміші різних видів рослин. Тому складні екстракти (у вигляді спиртових настоянок або в будь-якому іншому вигляді) містять складові декількох видів рослин; прикладами є складні екстракти ялапи, алое, хіни і т.п.

 

Рослинні соки та екстракти цієї товарної позиції звичайно є сировиною для виробництва різних продуктів. Вони не включаються до цієї товарної позиції, якщо в результаті додання до них інших речовин вони набувають властивостей готових харчових продуктів, лікарських засобів і т.п.

 

Деякі продукти цієї товарної позиції, що вважаються за міжнародними положеннями наркотичними лікарськими засобами, зазначені в переліку наприкінці групи 29.

 

Приклади готових продуктів, що не включаються до цієї товарної позиції:

 

(i) Ароматизовані сиропи, які містять рослинні екстракти (товарна позиція 2106).

 

(ii) Готові продукти, використовувані для виробництва напоїв. Ці готові продукти одержують змішуванням рослинних екстрактів цієї товарної позиції з молочною кислотою, винною кислотою, лимонною кислотою, фосфорною кислотою, консервантами, піноутворювачами, плодовими соками і т.п. і іноді ефірними оліями. Одержані в такий спосіб готові продукти включаються до товарної позиції 2106 або 3302.

 

(iii) Лікарські засоби (деякі з них відомі як "настоянки"), які складаються з сумішей рослинних екстрактів з іншими продуктами (наприклад, препарати, які складаються з суміші екстракту стручкового перцю, спиртові настоянки скипидару, камфори, метилового ефіру саліцилової кислоти, або із суміші настоянки опіуму, анісової олії, камфори та бензойної кислоти) (товарна позиція 3003 або 3004).

 

(iv) Проміжні продукти для виробництва інсектицидів, які складаються з екстракту піретруму, розведеного мінеральною олією в такому співвідношенні, що вміст піретринів складає

менше 2%, або з добавками інших речовин, таких як синергісти (наприклад, піперонилбутоксид) (товарна позиція 3808).

 

До цієї товарної позиції не включаються також рослинні екстракти у вигляді сумішей або сполук (без додання інших речовин) для терапевтичного чи профілактичного застосування. Такі суміші та аналогічні медичні складні екстракти, одержані шляхом оброблення суміші рослин, включаються до товарної позиції 3003 або 3004. В останню товарну позицію включаються також прості рослинні екстракти (стандартизовані чи нестандартизовані, розведені чи не розведені будь-яким розчинником), якщо вони дозовані для терапевтичного чи профілактичного використання або розфасовані в форми чи в упакування для роздрібного продажу для цих цілей.

 

До цієї товарної позиції не включаються ефірні олії, резиноїди та екстраговані ефірні олії (товарна позиція 3301). Ефірні олії (які можуть бути також одержані шляхом селективної екстракції) відрізняються від екстрактів, що відносяться до цієї товарної позиції, тим, що вони складаються переважно з летких запашних речовин. Резиноїди відрізняються від екстрактів цієї товарної позиції тим, що їх одержують шляхом екстракції селективними органічними розчинниками або за допомогою надкритичної рідинної екстракції (наприклад, газоподібним діоксидом вуглецю під тиском) сухих природних безклітинних смолистих матеріалів рослинного чи тваринного походження. Екстраговані ефірні олії відрізняються від екстрактів цієї товарної позиції тим, що вони 1) виходять з природних сирих рослинних матеріалів клітинної будови (майже завжди – з пряних чи запашних рослин) або шляхом екстракції селективними органічними розчинниками, або за допомогою надкритичної рідинної екстракції та 2) містять леткі запашні компоненти поряд з нелеткими смако-ароматичними компонентами, що визначають властивий запах або смак пряної чи запашної рослини.

 

До цієї товарної позиції не включаються такі продукти рослинного походження, які включені в більш конкретні товарні позиції УКТЗЕД:

 

(a) природні камеді, смоли, гумісмоли та живиця (товарна позиція 1301);

 

(b) екстракт солоду (товарна позиція 1901);

 

(c) екстракти кави, чаю або мате (парагвайський чай) (товарна позиція 2101);

 

(d) рослинні соки та екстракти, які використовуються у виготовленні алкогольних напоїв (група 22);

 

(e) тютюнові екстракти (товарна позиція 2403);

 

(f) камфора (товарна позиція 2914) та гліциризин і гліциризати (товарна позиція 2938);

 

(g) екстракти, використовувані як реагенти для визначення групи крові (товарна позиція 3006);

 

(h) дубильні екстракти (товарна позиція 3201);

 

(ij) фарбувальні екстракти (товарна позиція 3203);

 

(k) натуральний каучук, балата, гутаперча, гваюла, чикл та аналогічні природні смоли (товарна позиція 4001).

 

(B) Пектинові речовини, пектинати і пектати.

 

Пектинові речовини (широко відомі в торгівлі як "пектини"), – це полісахариди, основну структуру яких складають полігалактуронові кислоти. Вони зустрічаються в клітинах рослин, особливо овочів та плодів, і в комерційних цілях витягаються з відходів яблук, груш, айви, цитрусових плодів, цукрового буряку і т.п. Пектини переважно використовуються як “консервувальні” добавки під час виробництва джемів та інших пресервів. Вони можуть бути рідкими або порошкоподібними і включаються до цієї товарної позиції незалежно від того, стандартизовані вони чи не стандартизовані доданням цукрів (глюкози, сахарози і т.п.) або інших продуктів (що забезпечують стабільну активність у використанні). Іноді вони містять лимоннокислий натрій або інші буферні солі.

 

Пектинати – це солі пектинових кислот (частково метоксильованих полігалактуронових кислот), а пектати – це солі пектових кислот (деметоксильованих пектинових кислот). Вони мають майже ті самі властивості і використовуються як пектини.

 

(C)  Агар-агар та інші клеї і загусники рослинного походження, видозмінені або невидозмінені.

 

Клеї та загусники, одержувані з рослинних продуктів, набухають у холодній воді і розчиняються в гарячій, утворюючи однорідну драглеподібну і звичайно несмачну масу під час охолодження. Використовуються переважно як замінники желатину для приготування харчових продуктів, у виробництві текстильного чи паперового перев'язного матеріалу, для освітлення деяких рідин, для бактеріальних культур, у фармації та у виробництві косметики. Вони можуть бути видозмінені за допомогою хімічного оброблення (наприклад, естерифіковані, етерифіковані, оброблені бурою, кислотами або лугами).

 

Ці продукти включаються до цієї товарної позиції незалежно від того, стандартизовані вони чи не стандартизовані доданням цукрів (глюкози, сахарози і т.п.) або інших продуктів (що забезпечують стабільну активність у використанні).

 

Найбільш важливими з них є:

 

(1) Агар-агар (або агар), одержуваний екстракцією з деяких морських водоростей, які добуваються переважно в Індійському і Тихому океанах, і звичайно поданий у вигляді сушених волокон, пластівців, порошку або в драглеподібному вигляді, який одержується шляхом оброблення кислотами. Останній відомий у торгівлі як «желоза», а також як японський рослинний желатин (або мох) чи Alga spinosa.

 

(2) Борошно ендосперму насіння ріжкового дерева (Ceratonia siliqua) або насіння гуара (ціамопсиса) (Cyamopsis psoralioides чи Cyamopsis tetragonoloba). До цієї товарної позиції включається борошно невидозмінене чи видозмінене хімічним оброблення для поліпшення чи стабілізації клейових властивостей (в'язкості, розчинності і т.п.).

 

(3) Карагенан, що витягається з карагену (відомого також як ірландський чи перловий мох) і поданий, як правило, у вигляді волокон, пластівців чи порошку. До цієї товарної позиції також включаються слизуваті речовини, одержувані з карагенана шляхом хімічної трансформації (наприклад, “карагенат натрію”).

 

(4) Загусники, одержувані з камедей або гумісмол, перетворених у водорозчинну форму шляхом оброблення водою під тиском або будь-яким іншим способом.

 

(5) Борошно із сім'ядоль насіння тамаринду (Tamarindus indica). Це борошно включається до цієї товарної позиції, навіть якщо воно видозмінене тепловою чи хімічною обробкою.

 

До цієї товарної позиції не включаються:

 

(а) морські та інші водорості, сирі чи сушені (звичайно товарна позиція 1212);

 

(b) альгінова кислота та альгінати (товарна позиція 3913).

 

Додаткові пояснення до товарної позиції:

 

Рослинні екстракти товарної позиції 1302 - сирі необроблені рослинні матеріали, отримані, наприклад, шляхом екстракції розчинником, без попередньої зміни хімічного складу або обробки. Тим не менш, інертні добавки (наприклад, речовини, що запобігають злипанню) і процеси пов’язані із стандартизацією, або фізична обробка, така як висушування або фільтрація, допускаються.

 

Додаткові пояснення до товарних категорій:

 

1302 11 00

 

Дивись Пояснення  до товарної позиції 1302, (A), (1).

 

1302 12 00

 

Дивись Пояснення  до товарної позиції 1302, (A), (2).

 

1302 19 80

 

Дивись Пояснення до товарної позиції 1302, (A), (4) - (20).

 

1302 20 10 і 1302 20 90

 

Ці товарні категорії включають продукти, описані в Поясненнях до товарної позиції 1302, пункт (В).

 

1302 31 00

 

Дивись Пояснення  до товарної позиції 1302, (С), (1).

 

1302 32 10 і 1302 32 90

 

Дивись Пояснення до товарної позиції 1302, (С), (2).

 

Ця товарна категорія не включає ендосперм насіння гуару у вигляді маленьких, світло-жовтих пластівців неправильної форми (товарна позиція 1404).

 

1302 39 00

 

Поряд з продуктами, переліченими в Поясненнях  до товарної позиції 1302, (С), (3) - (5), ця товарна категорія також включає:

 

1) екстракт, приготовлений з водорості Furcellarіa fastіgіata, збираної на узбережжі Данії, який одержують та фасують так само, як агар-агар;

 

2) рослинні клеї, одержані з насіння айви;

 

3) рослинні клеї, одержані з ісландського моху;

 

4) ірландський мох (караген) і кальцієві, натрієві та калієві карагенати, навіть після стандартизації цукром (наприклад, цукрозою, глюкозою), додані для забезпечення постійної активності під час використання. Вміст доданого цукру, зазвичай, не перевищує 25 %.

Отключить рекламу