Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


6376 Печатать

Група 34 Мило, поверхнево-активні органічні речовини, мийні засоби, мастильні матеріали, воски штучні та готові, суміші для чищення або полірування, свічки та аналогічні вироби, пасти для ліплення, пластилін, “стоматологічний віск” і суміші на основі гіпсу для стоматології

Примітки:

1. Ця група не включає:

(a) харчові суміші або готові продукти з тваринних або рослинних жирів чи олій, які використовують для змащування форм (товарна позиція 1517);

(b) окремі сполуки визначеного хімічного складу; або

(c) шампуні, зубні пасти і порошки, креми і піни для гоління або суміші для прийняття ванн, які містять мило або інші органічні поверхнево-активні речовини (товарні позиції 3305, 3306 або 3307).

2. У товарній позиції 3401 термін “мило” застосовується тільки до розчинного у воді мила. Мило та інші продукти товарної позиції 3401 можуть мати добавки інших речовин (наприклад засобів для дезінфекції, абразивних порошків, наповнювачів або лікарських препаратів). Продукти з вмістом абразивних порошків включаються в товарну позицію 3401 лише у формі брусків, шматків або фігурних формованих виробів. Ці продукти в інших формах слід включати до товарної позиції 3405 як “пасти і порошки для чищення та аналогічні препарати”.

3. У товарній позиції 3402 термін “поверхнево-активні органічні речовини” означає такі продукти, які у разі змішування з водою у концентрації 0,5 % при температурі 20 °С та витримування протягом однієї години при тій самій температурі:

(a) утворюють прозору або напівпрозору рідину чи стабільну емульсію без випадання нерозчинної речовини; та

(b) знижують поверхневий натяг води до 4,5 х 10-2 Н/м (45 дин/см) або менше.

4. У товарній позиції 3403 термін “нафта та нафтопродукти, одержані з бітумінозних мінералів” стосується продуктів, які зазначені у примітці 2 до групи 27.

5. У товарній позиції 3404 термін “воски штучні та готові” з урахуванням зазначених нижче винятків стосується лише:

(a) одержаних хімічним способом органічних продуктів воскоподібного характеру, розчинних або не розчинних у воді;

(b) продуктів, одержаних змішуванням різних видів воску;

(c) воскоподібних продуктів на основі одного або кількох видів воску та із вмістом жирів, смол, мінеральних речовин або інших речовин.

До товарної позиції 3404 не включаються:

(a) продукти товарних позицій 1516, 3402 або 3823, навіть якщо вони воскоподібні;

(b) незмішані тваринні воски і рослинні воски, рафіновані або нерафіновані, забарвлені або незабарвлені, товарної позиції 1521;

(c) мінеральні воски або аналогічні продукти товарної позиції 2712, змішані або незмішані або лише забарвлені чи незабарвлені; або

(d) воски, змішані з рідким середовищем, дисперговані або розчинені у ньому (товарні позиції 3405, 3809 тощо).

Загальні положення

До цієї групи включаються продукти, здебільшого одержані в процесі промислової переробки жирів, олій або восків (наприклад, мило, деякі мастильні матеріали, готові воски, суміші для чищення або полірування, свічки). До неї також включаються деякі штучні продукти, наприклад, поверхнево-активні речовини, поверхнево-активні засоби та штучний віск.

До цієї групи не включаються окремі сполуки визначеного хімічного складу або природні продукти, незмішані або неприготовлені.

 

Пояснення до товарної позиції 3401:

 

3401

Мило; поверхнево-активнi органічні речовини та мийні засоби, якi застосовуються як мило, у формі брускiв, брикетiв або фiгурних формованих виробiв з вмiстом або без вмiсту мила; поверхнево-активні органічні речовини та засоби для миття шкіри у вигляді рідини або крему, розфасовані для роздрібної торгівлі, які містять або не містять мило; папiр, вата, повсть, фетр та нетканi матерiали, просоченi або покриті (частково або повністю) милом чи детергентом:

 

- мило і органiчна поверхнево-активна продукція та мийні засоби у формi брускiв, брикетів або фiгурних формованих виробiв; папiр, повсть, вата, фетр та нетканi матерiали, просоченi або покриті (частково або повністю) милом чи детергентом:

3401 11 00 00

- - для гігієнічних цілей (включаючи з лікувальними властивостями)

3401 19 00 00

- - iншi

3401 20

- мило в iнших формах:

3401 20 10 00

- - пластiвцi, пластини, гранули або порошок

3401 20 90 00

- - iншi

3401 30 00 00

- поверхнево-активні органічні речовини та засоби для миття шкіри у вигляді рідини або крему та розфасовані для роздрібної торгівлі,які містять або не містять мило

 

(I) Мило

Мило є лужною сіллю (неорганічною чи органічною), яка утворюється з жирної кислоти або суміші жирних кислот з вмістом не менше восьми атомів вуглецю. На практиці частина жирних кислот може бути замінена кислотами деревних смол.

До цієї товарної позиції включається лише мило, розчинне у воді, тобто справжнє мило. Мила являють собою клас аніонних поверхнево-активних речовин з лужною реакцією, що дають рясну піну у водних розчинах.

Існують три категорії мила:

тверде мило, що зазвичай виготовляється з використанням гідроксиду натрію чи карбонату натрію і являє собою переважно звичайне мило. Тверде мило може бути білим, кольоровим або строкатим;

м’яке мило, що виготовляється з використанням гідроксиду калію чи карбонату калію. Таке мило в’язке, і звичайно зеленого, коричневого або блідо-жовтого забарвлення. Таке мило може містити невеликі кількості (як правило не більше 5 %) синтетичних органічних поверхнево-активних речовин;

рідке мило, що являє собою розчин мила у воді, у деяких випадках з невеликою кількістю (як правило не більше 5 %) спирту чи гліцерину у вигляді добавок, без вмісту синтетичних органічних поверхнево-активних речовин.

Тут, зокрема, розглядають:

(1) Туалетне мило, часто забарвлене та ароматизоване, яке включає: мило, що плаває (для ванн) і дезодораційне мило, а також гліцеринове мило, мило для гоління, лікувальне мило і деякі види мила з дезінфекційними або абразивними властивостями, як описано нижче:

(а) мило, що плаває та дезодорувальне;

(b) гліцеринове мило – напівпрозоре, виготовлене обробленням білого мила спиртом, гліцерином або цукром;

(c) мило для гоління (креми для гоління включаються до товарної позиції 3307);

(d) лікарське (лікувальне) мило з вмістом борної кислоти, саліцилової кислоти, сірки, сульфонамідів чи інших лікарських препаратів;

(e) дезінфекційні види мила з вмістом невеликих кількостей фенолу, крезолу, нафтолу, формальдегіду або інших бактерицидних, антисептичних та інших речовин. Таке мило не слід плутати з дезінфекційними засобами товарної позиції 3808, які містять ці ж компоненти, тому що різниця полягає в пропорційному вмісті компонентів (мило, з одного боку, і фенол, крезол та ін., з іншого). Дезінфекційні засоби товарної позиції 3808 мають значний вміст фенолу, крезолу та ін. і являють собою рідкий продукт, у той час як дезінфекційне мило зазвиай тверде;

(f) абразивне мило, що складається з мила, до якого додані пісок, кремнезем, порошок пемзи, порошок сланцю, тирса чи будь-який подібний продукт. До цієї товарної позиції абразивне мило включається лише у вигляді брусків, брикетів або фігурних формованих виробів. Абразивні пасти для чищення і порошки з вмістом або без вмісту мила включаються до товарної позиції 3405.

(2) Господарське мило, що може бути забарвленим або ароматизованим, абразивним або дезінфекційним.

(3) Мило на основі каніфолі, талової олії або нафтенатів, що містить не лише лужні солі жирних кислот, але також і лужні резинати товарної позиції 3806 або лужні нафтенати товарної позиції 3402.

(4) Промислові види мила, призначені для спеціальних цілей, такі як мила, використовувані для волочіння дроту, полімеризації синтетичного каучуку в пральнях.

За умови додержання вищезазначених у пункті 1 (f) винятків, мило цієї товарної позиції зазвичай має такі форми: брусків, брикетів, фігурних формованих виробів, пластівців, порошків, паст або водного розчину.

(II) Поверхнево-активні органічні речовини та засоби, які застосовуються як мило, у формі брусків, брикетів або фігурних формованих виробів з вмістом або без вмісту мила

Ця частина включає туалетні або мийні речовини та засоби, в яких активний компонент складається частково або повністю із синтетичних поверхнево-активних речовин (які можуть містити мило в будь-якій пропорції), за умови, що вони розфасовані у формі брусків, брикетів або фігурних формованих виробів, тобто маються на увазі звичайні форми мила, призначені для тих же цілей.

До цієї частини включаються також речовини та засоби, яким надана абразивність за рахунок додання піску, кремнезему, порошку пемзи і т.д., за умови, що вони розфасовані у вищеописані форми.

(III) Поверхнево-активні органічні речовини та засоби для миття шкіри у вигляді рідини або крему та розфасовані для роздрібної торгівлі, які містять або не містять мило

Ця частина включає засоби для миття шкіри, в яких активний компонент повністю або частково складається із синтетичних поверхнево-активних речовин (які можуть містити мило в будь-якій пропорції), за умови, що вони представлені у вигляді рідини або крему та розфасовані для роздрібної торгівлі. Такі засоби, не розфасовані для роздрібної торгівлі включаються до товарної позиції 3402.

(IV) Папір, вата, повсть, фетр та неткані матеріали, просочені, або покриті милом чи детергентом

До цієї частини включаються папір, вата, повсть, фетр і неткані матеріали, просочені, або покриті милом або детергентом, ароматизовані або неароматизовані, розфасовані або не розфасовані для роздрібної торгівлі. Ці продукти зазвичай використовуються для миття рук або обличчя.

Крім вищенаведених винятків, до цієї товарної позиції не включаються:

(а) соапстоки (товарна позиція 1522);

(b) продукти та препарати, не розчинні у воді, що є „милами” лише з чисто хімічної точки зору, наприклад, кальцієве чи інші металеві „мила” (групи 29, 30, 38 і т.д. залежно від конкретного випадку);

(c) папір, вата, повсть, фетр і неткані матеріали, просто ароматизовані (група 33);

(d) шампуні, зубні порошки та пасти (товарні позиції 3305 і 3306, відповідно);

(e) поверхнево-активні органічні речовини (крім мила), поверхнево-активні препарати чи мийні засоби (з вмістом або без вмісту мила) і розчини або дисперсії мила в органічному розчиннику товарної позиції 3402;

(f) пористі пластмаси, спінений каучук, текстильні матеріали (крім вати, повсті, фетру і  нетканих матеріалів) і металеві подушечки, просочені, або покриті милом чи детергентом (вони зазвичай включаються до товарної позиції, що відповідає матеріалу-субстрату).

Додаткові пояснення до товарних категорій:

3401 11 00

 

Ця товарна категорія охоплює продукти, описані в Поясненнях до товарної позиції 3401, (І), сьомий абзац, (1), а також продукти, згадувані в частинах (ІІ) і (ІV), використовувані для гігієнічних цілей.

 

3401 20 90

 

Ця товарна категорія включає мило рідке або пастоподібне.

 

3401 30 00

 

            Дивись Пояснення до товарної позиції 3401, (ІІІ).

 

 

Пояснення до товарної позиції 3402:

 

3402

Поверхнево-активнi органiчнi речовини (крiм мила); поверхнево-активнi препарати, засоби для прання, миття (включаючи допомiжнi мийнi засоби) та засоби для чищення із вмiстом або без вмiсту мила (крiм засобів, включених до товарної позицiї 3401):

 

- органiчнi поверхнево-активнi речовини, розфасованi або не розфасовані для роздрiбної торгiвлi:

3402 11

- - анiонні:

3402 11 10 00

- - - водний розчин алкіл[оксиди(бензол-сульфоната)] динатрію концентрацією 30 мас.% або більше, але не більш як 50 мас.%

3402 11 90 00

- - - інші

3402 12 00

- - катiоннi:

3402 12 00 10

- - - бензалконію хлорид (benzalkonium chloride INN)

3402 12 00 90

- - - iншi

3402 13 00 00

- - неiоногеннi

3402 19 00 00

- - iншi

3402 20

- засоби, розфасованi для роздрiбної торгiвлi:

3402 20 20 00

- - поверхнево-активнi засоби

3402 20 90 00

- - мийнi засоби та засоби для чищення

3402 90

- iншi:

3402 90 10 00

- - поверхнево-активнi засоби

3402 90 90 00

- - мийні засоби та засоби для чищення

 

I. Органічні поверхнево-активні речовини (крім мила)

Органічні поверхнево-активні речовини цієї товарної позиції являють собою сполуки невизначеного хімічного складу з вмістом однієї або кількох гідрофільних чи гідрофобних функціональних груп у такій пропорції, що під час змішування з водою в концентрації 0,5% за температури 20 °С та витримуванні упродовж години за тієї самої температури вони дають прозору або напівпрозору рідину або стабільну емульсію без випадання нерозчинної речовини (див. примітку 3 (а) до цієї групи). У цій товарній позиції емульсія не повинна розглядатися як така, що має стабільні властивості, якщо після витримування упродовж години за 20 °C: (1) тверді частинки видно неозброєним оком; (2) вона розділяється на візуально помітні фази; або (3) вона розділяється на прозору і напівпрозору частини, видимі неозброєним оком.

Органічні поверхнево-активні речовини здатні до адсорбції на поверхні розділу фаз; у цьому стані вони виявляють ряд фізико-хімічних властивостей, особливо поверхневу активність (наприклад, зниження поверхневого натягу, спінювання, емульгування, змочування), у результаті чого їх зазвичай називають „поверхнево-активними речовинами”.

Проте речовини, не здатні знижувати поверхневий натяг дистильованої води до 4,5´10-2 Н/м (45 дин/см) або менше за концентрації 0,5 % і температури 20 °С, не вважаються поверхнево-активними речовинами і тому не включаються до цієї товарної позиції.

Органічні поверхнево-активні речовини можуть бути:

(1) Аніонними, причому в цьому випадку вони дисоціюють у водному розчині з утворенням негативно заряджених органічних іонів, відповідальних за поверхневу активність. Приклади: сульфати та сульфонати жирів, рослинних олій (тригліцеридів) або смоляних кислот; сульфати та сульфонати, одержані з жирних спиртів; нафтові сульфонати, наприклад, лужних металів (включаючи ті, які містять мінеральні масла), амонію або етаноламінів; алкілполіефірсульфати; алкілсульфонати чи алкілфенілефірсульфонати; алкілсульфати, алкіларилсульфонати (наприклад, технічні додецилбензолсульфонати).

Ці поверхнево-активні речовини можуть містити як домішки, що попадають у процесі виробництва, невеликі кількості жирних спиртів, алкілати або інші гідрофобні сировинні матеріали, що не пройшли сульфатування чи сульфування. Вони також можуть містити сульфат натрію або інші залишкові неорганічні солі в кількості, що як правило не перевищує 15 % у розрахунку на безводні солі.

(2) Катіонними, які дисоціюють у водному розчині з утворенням позитивно заряджених органічних іонів, відповідальних за поверхневу активність. Приклади: солі жирних амінів і четвертинних амонієвих основ.

(3) Неіоногенними, що не утворюють іонів у водному розчині. Їх розчинність у воді має місце завдяки присутності молекул з функціональними групами, які мають сильну спорідненість з водою. Приклади: продукти конденсації жирних спиртів, жирних кислот або алкілфенолів з оксидом етилену; етоксилати амідів жирних кислот.

(4) Амфолітичними з одночасною аніонною і катіонною активністю, причому залежно від середовища вони можуть дисоціювати у водному розчині і надавати сполуці властивості аніонної чи катіонної поверхнево-активної речовини.

Ця іонна поведінка аналогічна тій, яка має місце в амфотерних сполуках у найширшому змісті слова. Вони, наприклад, можуть являти собою алкілбетаїнові чи сульфобетаїнові білки, продукти їхнього розкладання і заміщені похідні амінокарбонової, аміносульфонової, аміносіркової і амінофосфорної кислот.

(II) Поверхнево-активні засоби, мийні засоби (включаючи допоміжні мийні засоби) і чистильні засоби з вмістом або без вмісту мила (крім включених до товарної позиції 3401)

Ця група складається з трьох категорій засобів:

(А) Поверхнево-активні засоби.

Вони включають:

(1) Суміші поверхнево-активних речовин, перерахованих у пункті (I) вище (наприклад, сульфорицинолеати, змішані із сульфованими алкілнафталінами або сульфатованими жирними спиртами).

(2) Розчини або дисперсії поверхнево-активних речовин, перерахованих у пункті I вище, в органічному розчиннику (наприклад, розчин сульфатованого жирного спирту в циклогексанолі чи в тетрагідронафталіні).

(3) Інші суміші на основі вищезазначеної в пункті I поверхнево-активної речовини (наприклад, поверхнево-активні препарати з вмістом певної частки мила, такі як алкілбензолсульфонат зі стеаратом натрію).

(4) Розчини або дисперсії мила в органічному розчиннику, такому як циклогексанол. (Розчини мила у воді, які можуть містити невелику кількість, що як правило не перевищує 5 %, доданого спирту чи гліцерину, є рідкими милами товарної позиції 3401).

Поверхнево-активні засоби використовують для багатьох промислових цілей завдяки властивій їм здатності чистити, змочувати, емульгувати або диспергувати, наприклад:

(i) мийні засоби в текстильній промисловості для видалення жирів і забруднювальної речовини з текстильних виробів у процесі виробництва та оздоблювальних операцій;

(ii) змочувальні речовини, емульгатори, добавки, що полегшують повне заповнення, і освітлюючі (відбілювальні) агенти для текстильної промисловості;

(iii) добавки для вимочування (сирих (необроблених) шкір), знежирювальні засоби, змочувальні речовини (для використання у фарбуванні), вирівнювальні речовини або тонери для шкіряної або хутряної промисловості;

(iv) основні матеріали для виробництва мийних засобів, перерахованих у пункті (В) нижче (наприклад, аніонні поверхнево-активні препарати, які можуть містити як залишок, так і спеціальні добавки значну кількість сульфату натрію чи інших неорганічних солей, що утворюються в процесі виробництва поверхнево-активних речовин);

(v) диспергувальні агенти для виробництва паперу або синтетичного каучуку;

(vi) флотаційні добавки для гірничодобувної промисловості;

(vii) емульгатори для виготовлення фармацевтичної продукції або косметичних засобів.

Ця група не включає органічні поверхнево-активні речовини та засоби для миття шкіри, в яких активний компонент повністю або частково складається із синтетичних поверхнево-активних речовин (які можуть містити мило у будь-якій пропорції), у вигляді рідини або крему і розфасовані для роздрібної торгівлі (товарна позиція 3401). 

(B) Мийні засоби (включаючи допоміжні мийні засоби) та чистильні засоби на основі мила або інших органічних поверхнево-активних речовин.

Ця категорія речовин включає мийні засоби, допоміжні мийні засоби та деякі засоби для чищення. Ці різні засоби містять головні компоненти та один або кілька допоміжних компонентів. Присутність цих останніх компонентів, зокрема, відрізняє їх від вищеописаних у пункті (А).

Головні компоненти цих засобів є синтетичними поверхнево-активними речовинами чи милами, або їх сумішами.

Допоміжні компоненти такі:

(1) Основні компоненти (наприклад, поліфосфати, карбонати, силікати чи борати натрію, солі нітрилтриоцтової кислоти (NTA).

(2) Підсилювачі (наприклад, алканоламіди, аміди жирних кислот, оксиди жирних амінів).

(3) Наповнювачі (наприклад, сульфат чи хлорид натрію).

(4) Другорядні речовини (наприклад, хімічні чи оптичні відбілювачі, добавки проти повторного випадання осаду, інгібітори корозії, антистатики, барвники, запашні речовини, бактерициди, ферменти).

Ці речовини змушують забрудників спливати на поверхню і переводять їх у розчин або дисперсію.

Мийні засоби на основі поверхнево-активних речовин, відомі також під назвою детергентів. Цей тип засобів використовується для прання одягу, а також для миття столового чи кухонного посуду.

Вони можуть бути рідкими, порошкоподібними чи пастоподібними і використовуються в побуті або для промислових цілей. Туалетні та мийні засоби у вигляді брусків, брикетів або фігурних формованих виробів включаються до товарної позиції 3401.

Допоміжні мийні засоби використовуються для замочування (яке передує прання), прополіскування або відбілювання одягу, білизни і т.д.

Чистильні засоби використовують для очищення підлоги, вікон чи інших поверхонь. Вони також можуть містити невеликі кількості запашних речовин.

(C) Чистильні або знежирювальні засоби не на основі мила або інших органічних поверхнево-активних речовин.

До їх числа входять:

(i) кислотні чи лужні очисники спеціальної рецептури для очищення сангігієнічних пристроїв, сковорідок і т.д., наприклад, очисники, що містять гідросульфат натрію (кислий сірчанокислий натрій) або суміш гіпохлориту натрію і фосфату тринатрію (ортофосфату натрію);

(ii) засоби для знежирення або чищення, які використовують, наприклад, у молочній чи пивоварній промисловості, на основі:

– лужних речовин, таких як карбонат натрію чи каустична сода; або

– розчинників і емульгаторів.

Ця група продуктів може містити невеликі кількості мила або інших поверхнево-активних речовин.

До цієї товарної позиції не включаються:

(а) шампуні чи піномийні суміші для ванн, з вмістом або без вмісту мила чи інших поверхнево-активних речовин (група 33);

(b) папір, вата, повсть, фетр і неткані матеріали, просочені або покриті мийним засобом (товарна позиція 3401);

(c) засоби з вмістом поверхнево-активних речовин, де поверхнево-активна функція або не потрібна, або носить лише допоміжний характер щодо основної функції засобу (товарні позиції 3403, 3405, 3808, 3809, 3824 і т.д. залежно від конкретного випадку);

(d) абразивні препарати з вмістом поверхнево-активних речовин (пасти для чищення і порошки) (товарна позиція 3405);

(e) водонерозчинні нафтенати, нафтові сульфонати та інші нерозчинні у воді поверхнево-активні речовини та засоби. Вони включаються до товарної позиції 3824 за умови, що вони не включаються до якоїсь більш конкретної товарної позиції.

Пояснення до товарної позиції 3403:

 

3403

Мастильні матеріали (включаючи мастильно-охолоджувальні емульсiї для рiзальних iнструментiв, засоби для полегшення вигвинчування болтiв або гайок, засоби для видалення iржi або антикорозiйнi засоби та засоби для полегшення видалення з форм виробiв, виготовлені на основi мастильних матерiалiв), а також засоби, які використовують для масляної або жирової обробки текстильнихматерiалiв, шкiри, хутра та iнших матерiалiв, крім засобів, що мiстять як основний компонент 70 мас.% або бiльше нафти або нафтопродуктiв, одержаних з бiтумiнозних мiнералiв:

 

- із вмiстом нафти або нафтопродуктiв, одержаних з бiтумiнозних мiнералiв:

3403 11 00 00

- - засоби для обробки текстильних матерiалiв, шкiри, хутра та iнших матерiалiв

3403 19

- - iншi:

3403 19 10 00

- - - із вмiстом 70 мас.% або бiльше нафти або нафтопродуктiв, одержаних із бiтумiнозних мiнералiв, якi не є основними компонентами

3403 19 90

- - - інші:

3403 19 90 10

- - - - засоби для змащування машин, механiзмiв i транспортних засобiв

3403 19 90 90

- - - - iншi

 

- iншi:

3403 91 00 00

- - засоби для обробки текстильних матерiалiв, шкiри, хутра або iнших матерiалiв

3403 99 00

- - iншi:

3403 99 00 10

- - - засоби для змащування машин, механiзмiв i транспортних засобiв

3403 99 00 20

- - - що використовуються для промислового складання моторних транспортних засобів

3403 99 00 90

- - - інші

 

До цієї товарної позиції включаються, серед іншого (inter alia), готові суміші таких типів за умови, що вони не містять в якості основних компонентів 70 мас. % або більше нафти або нафтопродуктів, одержаних з бітумінозних мінералів (див. товарну позицію 2710):

(А) Мастильні матеріали, призначені для зниження тертя між рухомими частинами машин, транспортних засобів, літальних апаратів або інших пристроїв, апаратів або інструментів. Такі мастила звичайно складаються або основані на сумішах олій та масел тваринного, рослинного чи мінерального походження, жирах чи мастильних матеріалах, часто з добавками (наприклад, графіту, дисульфіду молібдену, тальку, сажі, кальцієвого чи інших металевих мил, пеку чи інгібіторів корозії, антиокисників і т.д.). Проте до цієї товарної позиції також включаються синтетичні мастильні матеріали, основані, наприклад, на діоктил- чи дінонілсебацинаті, складних фосфорних ефірах, поліхлорбіфенілах, поліоксиетилені (поліетиленгліколі) чи поліоксипропілені (поліпропіленгліколі). Ці синтетичні мастильні матеріали, які включають „консистентний мастильний матеріал” на основі силіконів або мастил, що розпилюються (або синтетичні складноефірні мастила), призначені для роботи в строго спеціальних умовах (наприклад, вогнетривкі мастила, мастила підшипників прецизійних контрольно-вимірювальних приладів або реактивних двигунів).

(B) Мастильні матеріали, які використовують для волочіння дроту, що забезпечують ковзання пруткової заготовки в процесі протягання крізь філь’єру або волочильну дошку. Такі мастила включають деякі водні емульсії тваринного жиру та сірчаної кислоти; суміші натрієвого мила, стеарату алюмінію, мінеральних масел і води; суміші масел, жирів і сульфоолеатів; суміші в порошкоподібній формі кальцієвого мила та вапна.

(C) Мастильно-охолоджувальні емульсії для різальних інструментів. Вони зазвичай основані на оліях та маслах тваринного, рослинного чи мінерального походження, часто з доданням поверхнево-активних речовин.

Засоби (наприклад, на основі нафтових сульфонатів або інших поверхнево-активних речовин) для виготовлення мастильно-охолоджувальних емульсій для різальних інструментів, але здебільшого не придатні для безпосереднього використання в такій якості, не включаються (товарна позиція 3402).

(D) Засоби для змащування різі болтів і гайок. Ці засоби призначені для ослаблення затягування болтів, гайок та інших частин. Вони зазвичай складаються, перш за все, з мастильних масел і можуть також містити тверді мастильні матеріали, розчинники, поверхнево-активні речовини, засоби для видалення іржі та ін.

(E) Засоби для видалення іржі або антикорозійні засоби, що складаються переважно з мастил.

(F) Засоби для змащування форм для кращого видалення з форм виробів, виготовлені на основі мастил, які використовують в різних галузях промисловості (наприклад, для виробництва полімерних матеріалів, каучуків, у будівництві, ливарництві), такі як:

(1) Олії та масла мінерального, рослинного чи тваринного походження або інші жирні речовини (включаючи сульфовані, окислені чи гідрогенізовані) у суміші або емульговані восками, лецитином чи антиокисниками.

(2) Суміші, що містять силіконові мастильні матеріали або масла.

(3) Суміші порошків графіту, тальку, слюди, бентонітової глини або алюмінію з оліями, жирними речовинами, восками і т.д.

Проте до цієї товарної позиції не включаються харчові суміші або готові продукти тваринних чи рослинних жирів або масел чи олій, які використовують для змащування форм для кращого видалення з форм виробів (наприклад, масел чи олій для форм, які застосовують у пекарнях) (товарна позиція 1517).

(G) Засоби, які використовують для масляної або жирової обробки текстильних матеріалів, шкіри, шкур, хутра і т.д. Вони можуть використовуватися для змащення чи зм’якшення текстильних волокон у процесі прядіння, для „набивання” шкіри і т.д. Вони включають, наприклад, суміші мінерального масла або жирних речовин з поверхнево-активними речовинами (наприклад, сульфорицинолеати); дисперговані у воді текстильні мастильні засоби з високим вмістом поверхнево-активних речовин разом з мінеральними маслами та іншими хімікатами.

До цієї товарної позиції також включаються:

(1) Стабілізовані суспензії дисульфіду молібдену в мінеральному маслі з вмістом 70 мас. % і більше мінерального масла для додання в невеликих кількостях, завдяки їхнім особливим мастильним властивостям, до мастил для двигунів та ін., дисульфід молібдену є основним компонентом.

(2) Засоби для видалення іржі на основі ланоліну і розчинені в уайт-спіриті, навіть якщо вміст уайт-спіриту досягає 70 мас. % і більше.

(3) Пасти, що не твердіють, які складаються з вазеліну і кальцієвого мила, для використання під час змащення та ущільнення стиків і щілин (зазорів) в процесі складання вакуумних перемикачів.

До цієї товарної позиції також не включаються:

(а) штучна дегра (товарна позиція 1522);

(b) препарати у вигляді гелю, призначені для використання в медицині або ветеринарії як засіб для змащення частин тіла в процесі хірургічних операцій або фізичних обстежень чи як сполучний агент між тілом і медичними інструментами (товарна позиція 3006).

(с) колоїдний чи напівколоїдний графіт або графітові пасти товарної позиції 3801;

(d) засоби для запобігання прослизання привідних пасів (товарна позиція 3824) та засоби для видалення іржі (товарна позиція 3824).

Додаткові пояснення до товарних категорій:

3403 19 90

 

            Ця товарна категорія охоплює засоби, згадувані в Поясненнях до товарної позиції 3403, перший абзац, (A), які містять менш як 70 мас. % нафти або нафтопродуктів, одержаних із бітумінозних матеріалів.

Ця товарна категорія не включає засоби, які містять 70 мас. % або більше нафти або нафтопродуктів, одержаних із бітумінозних мінералів. Коли ці нафтопродукти є основним складником засобу, вони включаються до товарних категорій 2710 12 11 – 2710 19 99, а в інших випадках - до товарної категорії 3403 19 10.

 

3403 91 00 - 3403 99 00

 

Ці товарні категорії охоплюють засоби типу, згадуваного в позиції 3403, які не містять нафти або нафтопродуктів, одержаних з бітумінозних матеріалів. Вираз „нафта або нафтопродукти, одержані з бітумінозних мінералів” поширюється на продукти, визначені в Примітці 2 до групи 27.

Ці товарні категорії включають:

  1. мастильні матеріали, які складаються з дисульфіду молібдену і пропіленгліколю, та інші мастильні матеріали на основі з дисульфіду молібдену, концентровані або у вигляді олівців, стрижнів, невеликих пластин, листів тощо;
  2. засоби для змащування форм для кращого видалення з форм виробів, які складаються з водної дисперсії поліетиленового воску і аміноспиртового мила;
  3. мастильні матеріали на основі натрієвого мила або кальцієвого мила і бури, призначені для захисту та змащування сталевого дроту під час волочіння.
  4. засоби для для змащування машин, механізмів та транспортних засобів

 

Пояснення до товарної позиції 3404:

 

3404

Воски штучнi та готові:

3404 20 00 00

- з полiетиленглiколю (поліоксіетилену)

3404 90 00

- iншi:

3404 90 00 10

- - воски готовi, включаючи сургучi

3404 90 00 20

- - поліетиленовий віск

3404 90 00 30

- - що використовуються для промислового складання моторних транспортних засобів

3404 90 00 90

- - інші

До цієї товарної позиції включаються штучні воски (іноді відомі в промисловості як „синтетичні воски”) та готові воски, відповідно до примітки 5 до цієї групи, які складаються (з) або містять органічні речовини з порівняно високою молекулярною масою і які не є окремими сполуками визначеного хімічного складу.

Цими восками є:

(А) Одержані хімічним шляхом органічні продукти з воскоподібними властивостями, розчинні або не розчинні у воді. Воски товарної позиції 2712, одержані синтетично або іншим способом (наприклад, воски, одержані за процесом Фішера-Тропша, що складаються зазвичай з вуглеводнів), проте, не включаються. Водорозчинні воскоподібні продукти з поверхнево-активними властивостями також не включаються (товарна позиція 3402).

(B) Продукти, одержані змішуванням двох або більше різних восків тваринного походження, різних восків рослинного походження чи різних восків інших класів або змішуванням восків різних класів (тваринних, рослинних або інших) (наприклад, суміші різних видів рослинних восків і суміші мінерального воску з рослинним воском). Проте суміші мінеральних восків не включаються (товарна позиція 2712).

(C) Продукти з воскоподібними властивостями на основі одного або кількох восків, що містять жири, смоли, мінеральні речовини або інші матеріали. Незмішані тваринні або рослинні воски, рафіновані або нерафіновані, забарвлені або незабарвлені, проте, не включаються (товарна позиція 1521). Незмішані мінеральні воски або суміші мінеральних восків, забарвлені чи незабарвлені, також не включаються (товарна позиція 2712).

Продукти, вищеописані у пунктах (А), (B) і (C), коли змішані з рідким середовищем, дисперговані (суспендовані чи емульговані) або розчинені в рідкому середовищі, проте, не включаються до цієї товарної позиції (товарні позиції 3405, 3809 і т.д.).

Воски, зазначені вище у пунктах (А) і (С), повинні мати:

(1) температуру краплепадіння вище 40 °С; і

(2) в’язкість під час вимірювання методом ротаційної віскозиметрії не вище 10 Па·с (або 10 000 сантипуаз) за температури на 10 °С вищої, ніж їхня температура краплепадіння.

Крім того, такі продукти зазвичай виявляють такі властивості:

(а) вони набувають полірованої поверхні під час легкого потирання;

(b) їх консистентність і розчинність багато в чому залежать від температури;

(c) за температури 20 °С:

 (i) деякі з них стають м’якими і легко формуються (проте не проявляючи липкості або переходу у форму рідини) (м’які воски), інші стають крихкими (тверді воски);

        (ii) вони непрозорі, але можуть стать напівпрозорими;

(d) за температури вище 40 °С вони плавляться без розкладання;

(e) коли температура перевищує точку плавлення, їх нелегко витягати в нитку;

(f) вони є поганими провідниками тепла та електрики.

Воски цієї товарної позиції можуть мати різний хімічний склад. Такі воски включають:

(1) Поліалкіленові воски (наприклад, поліетиленовий віск). Застосовують як пакувальний матеріал, мастила в текстильній промисловості, полірувальні засоби і т.д.

(2) Воски, одержані частковим окисненням вуглеводневих восків (такі, як синтетичний чи природний парафін). Знаходять широке застосування в поліролях, покриттях, мастильних матеріалах і т.д.

(3) Воски, що складаються з сумішей хлорпарафінів, поліхлорбіфенілів чи поліхлорнафталінів. Використовуються для підвищення вогнетривкості як ізоляційні матеріали, просочення для конденсаторів, як мастила, консерванти для деревини і т.д.

(4) Поліетиленгліколеві воски. Вони водорозчинні і використовуються в косметиці чи фармацевтиці як зв’язувальна речовина, пом’якшувач, консервант і як адгезиви для текстильних матеріалів або паперу, у друкарських фарбах або композиціях на основі каучуку і т.д.

(5) Воски, що складаються із сумішей жирних кетонів, складних ефірів жирних кислот (таких, як пропіленглікольмоностеарат, модифікований невеликою кількістю мила, і суміш гліцеринмоно- і дистеарату, етерифікована винною та оцтовою кислотою), амінів чи амідів жирних кислот. Використовуються в косметиці, полірувальних засобах, фарбах і т.д.

(6) Воски, одержані частковою або повною хімічною модифікацією природних восків, таких як лігнітовий віск.

(7) Воски, що складаються з двох або більше різних восків (крім сумішей мінеральних восків, що включаються до товарної позиції 2712) чи з одного або кількох восків з іншим матеріалом, наприклад, віск, що складається з парафіну і поліетилену, для використання як покриття, віск, що складається з парафіну і стеаринової кислоти, для використання як сировина для виробництва свічок, віск, що складається з окисленого вуглеводневого воску і емульгатора; сургуч і воски аналогічного складу, крім продуктів товарної позиції 3214, незалежно від їхньої форми в готовому вигляді.

Вищевказані воски, якщо вони забарвлені, також включаються до цієї товарної позиції.

Крім вищенаведених винятків, до цієї товарної позиції не включаються:

(а) ланолінові спирти, навіть якщо мають властивості восків (товарна позиція 1505);

(b) гідрогенізовані масла та олії, навіть якщо мають властивості восків (товарна позиція 1516);

(c) окремі органічні сполуки визначеного хімічного складу (група 29);

(d) „стоматологічний віск” і „суміші для одержання зліпків зубів”, розфасовані в набори, в упаковки для роздрібної торгівлі або у вигляді плиток, у формі підков, брусків чи аналогічних форм (товарна позиція 3407);

(e) промислові монокарбонові жирні кислоти та промислові спирти ряду жирів, навіть якщо мають властивості восків (товарна позиція 3823);

(f) суміші моно-, ди- і триефірів жирних кислот гліцерину, що не мають властивостей восків (товарна позиція 3824);

(g) змішані поліхлорбіфеніли та змішані хлорпарафіни, що не мають властивостей восків (товарна позиція 3824);

(h) поліоксиетилен (поліетиленгліколь), що не має властивостей восків (наприклад, товарна позиція 3824 або 3907);

(ij) поліетилени, що не мають властивостей восків (наприклад, товарна позиція 3901).

 

Пояснення до товарної позиції 3405:

 

3405

Вакси та креми для чищення взуття, мастики, полiрувальнi засоби для догляду за меблями, пiдлогою, кузовами транспортних засобів, склом або металом, пасти для чищення, порошки та аналогiчнi засоби (у тому числi папiр, вата, повсть, фетр, нетканi матерiали, пластмаси або гума пориста, просоченi або вкритi цими речовинами), за винятком воскiв товарної позицiї 3404:

3405 10 00 00

- вакси, креми та аналогiчнi засоби для чищення взуття або шкiри

3405 20 00 00

- полірувальні засоби, мастики та аналогiчнi засоби для догляду за дерев’яними меблями, пiдлогами або iншими дерев’яними поверхнями

3405 30 00

- полiрувальнi засоби та аналогiчнi засоби для догляду за кузовами транспортних засобів, крiм полiрувальних засобiв для металiв:

3405 30 00 10

- - що використовуються для промислового складання моторних транспортних засобів

3405 30 00 90

- - інші

3405 40 00 00

- пасти, порошки та iншi засоби для чищення

3405 90

- iншi:

3405 90 10

- - засоби для полiрування металевих поверхонь:

3405 90 10 10

- - - для промислового складання моторних транспортних засобів

3405 90 10 90

- - - інші

3405 90 90

- - інші:

3405 90 90 10

- - - для промислового складання моторних транспортних засобів

3405 90 90 90

- - - інші

 

До цієї товарної позиції включаються вакси та креми для чищення взуття, полірувальні засоби та мастики для меблів, підлог, кузовів транспортних засобів, скла або металів (столове срібло, мідь та ін.) і готові чистильні пасти чи порошки для чищення кухонного посуду, раковин, керамічної плитки, печей та ін. та аналогічні засоби, такі як вакси та креми для шкіри. До цієї товарної позиції також включаються полірувальні засоби з консервувальними властивостями.

Ці засоби можуть бути на основі воску, абразивів або інших речовин. Прикладами таких засобів є:

(1) Воски та полірувальні засоби, що складаються з восків, просочені скипидаром або емульговані у водному середовищі і часто з вмістом доданого барвника.

(2) Полірувальні засоби для металу і полірувальні засоби для скла, що складаються з дуже м’яких полірувальних матеріалів, таких як крейда чи кізельгур у суспензії в суміші емульсії уайт-спіриту та рідкого мила.

(3) Полірувальні продукти для оброблення металу та ін. або дрібно подрібнені продукти, що містять алмазний порошок чи алмазний пил.

(4) Порошки для чищення, що складаються із сумішей дуже тонко подрібненого піску з карбонатом натрію і милом. Чистильні пасти одержують зв’язуванням цих порошків, наприклад, з розчином восків у мастильному мінеральному маслі.

Ці засоби, які часто розфасовують для роздрібної торгівлі і зазвичай бувають у вигляді рідин, паст, порошків, таблеток, паличок та ін., можуть бути використані як у побутових, так і в промислових цілях.

До цієї товарної позиції також включаються папір, вата, повсть, фетр, неткані матеріали, пластмаси чи гума пористі, просочені або вкриті такими засобами, але ткані ганчірки для кухонь і витирання пилу та металеві мочалки для чищення каструль і сковорідок з аналогічним просоченням чи покриттями не включаються (розділи ХI і ХV, відповідно).

До цієї товарної позиції також не включаються:

(а) абразивні порошки, якщо вони не входять до складу суміші (здебільшого група 25 або 28);

(b) відбілювачі для взуття в таблетках і готові рідкі барвники для замшевого взуття (товарна позиція 3210);

(c) дегра та штучна дегра (товарна позиція 1522); інші олії, масла та мастильні матеріали для оброблення шкіри (група 15, товарні позиції 2710, 3403, 3824 і т.д.);

(d) рідини для сухого чищення і видалення плям під час чищення одягу, що класифікуються за їхнім складом (як правило, як бензин товарної позиції 2710 або як продукти товарної позиції 3814 або 3824).

 

Додаткові пояснення до товарних категорій:

 

3405 10 00

 

            Первинні матеріали, використовувані у виробництві продуктів для взуття, складаються зазвичай з восків (тваринних, рослинних, мінеральних або штучних), летких розчинників (терпентинових спиртів, уайт-спірит тощо), барвників та різних інших речовин (спирт, боракс, штучні масла, емульгатори тощо).

 

Фарби для взуття, зокрема, для взуття з замші, не є продуктами типу вакс та кремів і включаються в товарну категорію 3212 90 00 (якщо вони, як це зазвичай буває, розфасовані у форми або в упаковки для роздрібної торгівлі). З цієї товарної категорії також виключаються вибілювачі для взуття, які входять в товарну категорію 3210 00 90. Креми для взуття підпадають зазвичай під товарну категорію 3403 11 00 або 3403 91 00.

 

3405 20 00

 

Продукти, призначені для догляду за дерев’яними поверхнями (підлоги, меблі, дерев’яні вироби), мають очищувальні властивості та залишають на поверхнях, на які їх наносять, тонкий захисний шар, який після висихання та, в деяких випадках полірування, робить яскравішим їхній колір або надає блиск. Продукти цього типу зазвичай постачаються розфасованими в банки, пляшки, у вигляді просочених подушечок або в аерозольних флаконах. У виробництві, поряд із восками, розчинниками, барвниками і спеціальними добавками, що входять до складу вакс та кремів для взуття, часто використовуються деякі з наведених нижче продуктів: жирні кислоти, рослинні олії (наприклад, пальмова олія, лляна олія) або мінеральні масла, мило або поверхнево-активні речовини, смоли (копалова, смоляна або каніфолева, тощо), силікони, запашні речовини (наприклад, екстракт сосни, розмарин), інсектициди тощо, крім абразивів.

 

3405 30 00

 

Продукти, призначені для догляду за кузовами транспортних засобів, зазвичай складаються з воскової емульсії або розчину, які містять силікони, масла та олії, емульгувальні агенти з можливим доданням м’яких абразивів.

 

3405 40 00

 

Порошки для чищення ванн, раковин для умивання, плитки, тощо складаються з дуже тонко помелених абразивних сумішей (наприклад, пемзи, пісковика) і пульверизованих очищувачів (наприклад, поверхнево-активні речовини з активними аніонами, мильний порошок, фосфат натрію, безводний карбонат натрію). Вони зазвичай фасуються в консервні банки або пакети. Пасти для чищення - це очисні засоби, вироблені зв’язуванням порошків з, наприклад, восковим розчином.

 

3405 90 10

 

            Засоби для полірування металевих поверхонь призначені для відновлення, шляхом оброблення поверхні, оригінального вигляду кородованих, забруднених або пошкоджених атмосферною дією металевих поверхонь. Цей ефект досягається завдяки шліфуванню (механічна полірувальна дія абразиву) і хімічної або очисної дії кислот або лугів на оксиди, сульфіди та різного роду наліти.

Первинними матеріалами, використовуваними у виробництві засобів для полірування металевих поверхонь, є дуже тонко помелені абразиви (наприклад, пемза, крейда, кизельгур, триплоіт, бетоніт, діоксид кремнію), кислоти (наприклад, оксалінова кислота, олеїнова кислота, фосфорна кислота, сірчана кислота) леткі розчинники (наприклад, уайт-спірит, трихлоретилен, денатурований спирт), луги (наприклад, аміак, сода), поверхнево-активні речовини, такі як жирні сульфонові спирти, жири, мило і в деяких випадках барвники та синтетичні запашні речовини.

Засоби для полірування металевих поверхонь виробляються у вигляді порошку, паст різного складу (кремів або емульсій) і рідин. Залежно від типу, вони постачаються фасованими в пляшки, банки, металеві тюбики, консервні банки, пакети або у вигляді невеликих кусків, конусів, паличок, тощо.

 

3405 90 90

 

Ця товарна категорія включає зокрема:

1. полірувальні засоби для скла, що зазвичай містять воду, спирт, малу кількість амонію або кислоти (наприклад, оксалінової, винної) і м’якого абразиву;

2. засоби для полірування, викінчення і легкого шліфування інших матеріалів.

 

Пояснення до товарної позиції 3406:

 

3406 00 00 00

Свiчки будь-які (парафiновi, стеариновi, сальнi, восковi, прості та фігурні) та аналогiчнi вироби

Свічки, тонкі воскові свічки (включаючи свічки у формі кулі або спіралі) і т.д. зазвичай виготовляють з твердого яловичого або баранячого жиру, стеарину, парафіну або інших восків.

До цієї товарної позиції включаються ці товари незалежно від того, чи були вони забарвлені, ароматизовані, декоровані чи ні.

До цієї товарної позиції також включаються нічні ліхтарики для світіння на плаву з поплавцем.

До цієї товарної позиції не включаються:

(а) свічки для лікування астми (товарна позиція 3004);

(b) воскові сірники (товарна позиція 3605);

(c) оброблені сіркою стрічки, ґноти та свічки (товарна позиція 3808).

 

Пояснення до товарної позиції 3407:

 

3407 00 00 00

Пасти для лiплення, пластилін, включаючи тi, що виготовляються для дитячих розваг; "стоматологiчний віск" або сумiшi для одержання злiпкiв зубiв, розфасованi у наборах, в упаковках для роздрiбної торгiвлi або у виглядi плиток, пiдковок, брускiв тощо; інші суміші для стоматології, виготовлені на основі гіпсу (кальцинованого гіпсу або сульфату кальцію)

 

(А) Пасти для ліплення.

Являють собою суміші з полімерних матеріалів, які зазвичай використовують художники або золотих справ майстри для виготовлення моделей, а також призначені для дитячих занять.

Найчастіше їх основою є олеат цинку. Вони також містять воски, світлу (медичну) олію та каолін і злегка жирні на дотик.

Інші види являють собою суміші целюлозної маси і каоліну зі зв’язувальними речовинами.

Ці пасти зазвичай забарвлені і подані навалом або у вигляді брусків, паличок, плиток і т.д.

Підібрані пасти для ліплення, включаючи пластилін для дитячого ліплення, також включаються до цієї товарної позиції.

(В) Препарати, відомі як „стоматологічний віск” або як „суміші для одержання зліпків зубів”.

Ці препарати з різним складом для застосування в стоматологічній практиці у процесі одержання зліпків зубів. Вони зазвичай складаються з воску, пластмас або гутаперчі, у суміші з такими продуктами, як каніфоль, шелак і наповнювачі (наприклад, порошкоподібна слюда), і зазвичай забарвлені. Вони можуть бути твердими чи злегка м’якими.

Ці препарати включаються сюди, лише якщо розфасовані у наборах, в упакуваннях для роздрібної торгівлі або у вигляді плиток, підківок (суцільних або порожнистих), брусків або аналогічних форм. Якщо розфасовані інакше (наприклад, навалом), то вони класифікуються відповідно до їхнього складу (товарні позиції 3404, 3824 і т.д.).

(С) Інші препарати для стоматологічних цілей, виготовлені на основі гіпсу (кальцинованого гіпсу або сульфату кальцію).

До цієї товарної позиції включаються препарати для стоматологічних цілей на основі гіпсу, які зазвичай містять більш як 2 мас.% добавок. Можливі слідуючі добавки: оксид титану у вигляді білого пігменту, забарвлювальні агенти, кізельгур, декстрини та меламінові смоли. Вони також містять в’яжучі прискорювачі або сповільнювачі.

Такі засоби для стоматологічних цілей містять головним чином 25 мас.% або більше напівгідрату a-кальцію сульфату або майже виключно напівгідрат a-кальцію сульфат, який не зустрічається у природному вигляді і який може бути отриманий, наприклад, дегідратацією природного гіпсу з високим вмістом дигідрату сульфату кальцію.

Засоби використовуються для одержання зліпків зубів, для виготовлення моделей або для інших стоматологічних цілей і включаються сюди незалежно від форми або форми представлення.

Такі препарати не слід плутати з гіпсами, що містять лише невеликі кількості прискорювачів або сповільнювачів (товарна позиція 2520).

До цієї товарної позиції не включаються зубні цементи та інші матеріали для пломбування зубів (товарна позиція 3006).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям